ANP / NOS
NOS Nieuws

Staking in Belgische AH-winkels

Bij drie vestigingen van Albert Heijn in België wordt gestaakt. Het personeel is boos omdat Ahold de vestigingen moet afstoten. In Antwerpen en Gent zijn filialen geblokkeerd. In Leuven zijn klanten een petitie gestart tegen de verkoop.

Gisteren werd bekend dat de Belgische Mededingingautoriteit (BMA) eisen stelt aan de aangekondigde fusie tussen Ahold en het Belgische Delhaize. De combinatie zou te dominant worden. Albert Heijn moet volgens de Belgische krant De Tijd acht filialen afstoten, Delhaize vijf.

In Antwerpen brak vanochtend een spontane staking uit bij de winkel van Albert Heijn op de Groenplaats, bij de kathedraal. Zo’n 70 werknemers legden het werk neer en blokkeerden de ingang. Later trokken de stakers naar een ander filiaal, dat ook dichtging.

"Wij komen op voor onze rechten", zei Sandra Adams van de socialistische vakbond BBTK tegen de Gazet van Antwerpen. "De directie kan ons niet garanderen dat we worden overgeplaatst naar een andere winkel van Albert Heijn. Dat vergroot de onzekerheid."

Ook in Leuven is er protest, niet van personeel maar van klanten. Op Facebook en via een online petitie hebben zich al ruim 1000 mensen gemeld. De Albert Heijn vestiging in Leuven is pas een jaar open. Klanten begrijpen niet waarom het filiaal nu al verkocht wordt. Ook de winkel in het nabij Boortmeerbeek - twee maanden open - moet worden afgestoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl