Klijnsma: tegenprestatie in bijstand verplicht
Staatssecretaris Klijnsma vindt dat alle gemeenten mensen in de bijstand moeten verplichten een tegenprestatie te leveren. Niet alle gemeenten doen dat nu, blijkt uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Volgens de Participatiewet die vorig jaar in werking trad, moeten gemeenteraden in een verordening vastleggen op welke manier ze een tegenprestatie vragen van mensen die in aanmerking willen komen voor bijstand. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Klijnsma dat het van belang is dat mensen meedoen in de samenleving en dat de bijstand uitnodigt om mee te doen. "Nuttige activiteiten helpen mensen ook om een sociaal netwerk op te bouwen en regelmaat op te doen."
Vraagtekens
Volgens het onderzoek van de inspectie heeft het overgrote deel van de gemeenten een verordening en voldoen verreweg de meeste daarvan aan de wet. Maar 20 gemeenten zijn niet van plan zich aan de wet te houden, meldt de Inspectie. Sommige zetten vraagtekens bij het verplichtende karakter van de tegenprestatie: zij zien het meer als een vrijblijvende aangelegenheid. Eén gemeente beloont mensen die een tegenprestatie leveren met een toeslag op hun inkomen.
Klijnsma benadrukt dat gemeenten een grote vrijheid hebben en dat ze zelf voorwaarden mogen stellen aan inhoud, omvang en duur van de tegenprestatie. Maar de vrijheid gaat niet zo ver dat gemeenten helemaal geen actieve bijdrage van de betrokkenen hoeven te vragen, aldus de staatssecretaris. Ze gaat de kwestie bespreken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.