De ontspoorde trein bij Dalfsen
NOS NieuwsAangepast

'Ik hoorde een knal en zag de trein voorbij schuiven'

"Ik hoorde een enorme knal, keek op en zag de trein voorbij schuiven", zegt ooggetuige Astrid Kempers over het treinongeluk in Dalfsen. Bij het ongeluk viel zeker één dode en meerdere gewonden. "Ik ben gaan kijken en heb direct 112 gebeld."

De machinist heeft het ongeluk niet overleefd. "Ik heb het slachtoffer met eigen ogen gezien. Ik sta nog steeds te trillen op mijn benen. Ik zag ook zo'n vijf of zes mensen uit de trein kruipen, maar ze leken niet zwaargewond. Wel pijn aan de rug, lenzen kwijt, dat soort dingen."

De trein botste op een overstekende hoogwerker en ontspoorde. "De bestuurder van de hoogwerker zei tegen me dat hij heeft gewacht met oversteken tot de trein voorbij was", zegt Kempers. De hoogwerker kon niet op tijd wegkomen voor een andere trein. "Er was blijkbaar niet genoeg tijd."

Ria van der Ham van camping Het Tolhuis, direct naast het spoor, hoorde de trein vanuit haar huis ontsporen. "De chaos is compleet", zei ze kort daarna.

"Ik was thuis en de trein komt bij ons achter langs", zegt Van der Ham. "Ik hoorde echt het geluid van een trein die op zijn kant valt. Je schrikt je dood. Ik ben er gelijk naartoe gegaan en zag meerdere treinstellen op hun kant liggen."

De hoogwerker ligt in alle delen.

Ria van der Ham, ooggetuige

"Toen ik erheen liep zag ik dat het een overstekende hoogwerker op rupsbanden is geweest", zegt Van der Ham. "Die gaat heel langzaam. Hij zou eerst een trein afgewacht hebben en daarna de oversteek hebben willen maken. Maar toen kwam er vanaf de andere kant een trein en die heeft hem vol gegrepen."

'Ik heb gehoord dat de machinist is omgekomen'

"De hoogwerker ligt in alle delen", zegt Van der Ham. "Als zo'n hoogwerker een spoor oversteekt, doet die daar zeker tien minuten over. Als dan in de tussentijd een trein aankomt, is het zo gebeurd. De voorkant van de trein is volledig weggeslagen. Echt heel erg."

RTV Oost-verslaggever Sander Jongsma is ook ter plaatse. Volgens hem is de grootste chaos voorbij. "Er waren heel veel hulpdiensten hier, maar de meesten zijn eigenlijk alweer verdwenen. De traumahelikopter is ook weg. Ik zie hier nog drie ambulances staan, maar die staan wellicht alleen standby", zegt Jongsma.

Van de cabine waar de machinist zat, is niet veel meer over.

Sander Jongsma, verslaggever RTV Oost

"Mensen lopen hier nu om het gebied heen om te zien wat de schade is. Als ik naar de cabine kijk, waar de machinist zat, dan is daar niet veel van over. Je ziet ook dat een treinstel honderd meter verder ligt dan de spoorwegovergang waar het gebeurde. Dat moet een gigantische klap zijn geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl