ANP

Het gebruik van een smartphone achter het stuur is een stuk gevaarlijker dan bumperkleven. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren doordat de automobilist niet goed oplet, vaak doordat hij met zijn smartphone bezig is.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is het een belangrijk onderzoek. "Maar de resultaten zijn niet rechtstreeks te vertalen naar de Nederlandse situatie, omdat hier meer fietsers zijn", zei Willem Vlakveld van de SWOV in het NOS Radio 1 Journaal.

Bij het Amerikaanse onderzoek kregen meer dan 3500 vrijwilligers drie jaar lang camera's en sensoren in hun auto. Na een ongeval werden de laatste seconden voor de aanrijding geanalyseerd. Technische mankementen, de staat van de weg, weersomstandigheden of bumperkleven waren zelden de oorzaak. Bijna alle ongelukken gebeurden doordat de automobilist niet goed oplette, en de belangrijkste oorzaak daarvan was de smartphone.

Voorkomen

Ruim de helft van de rijtijd doen automobilisten dingen die niets te maken hebben met het besturen van een auto, zeggen de onderzoekers. Vier miljoen van de elf miljoen jaarlijkse ernstige ongelukken in de VS hadden voorkomen kunnen worden als de bestuurder zijn aandacht bij de weg had gehad.

Ook de SWOV doet uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van ongelukken. Het Nederlandse onderzoeksinstituut coördineert een Europees onderzoek waarbij een groot aantal vrachtwagens, personenauto's en motoren vergelijkbare registratieapparatuur hebben als de auto's in de Verenigde Staten. In de zomer van volgend jaar zijn de resultaten van dit onderzoek bekend.

STER reclame