Een mug die het zika-virus verspreidt
NOS Nieuws

Brazilië wil muggen steriliseren met gammastraling

Brazilië wil miljoenen muggen die het zika-virus kunnen verspreiden gaan blootstellen aan gammastraling. De mannetjesmuggen worden dan gesteriliseerd zodat ze geen eitjes meer kunnen bevruchten.

Het apparaat waarmee dat moet gebeuren staat nu nog op het eiland Madeira, waar het is gebruikt om fruitvliegjes te bestrijden. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) betaalt het transport naar Brazilië.

Het vermoeden bestaat dat het zika-virus microcefalie kan veroorzaken, een vaak aangeboren aandoening waarbij het kind een te kleine schedelomvang heeft. Daardoor kunnen de hersens zich niet goed ontwikkelen.

Er is geen vaccin of geneesmiddel voor zika. Met de Olympische Spelen in aantocht, die deze zomer in Brazilië worden gehouden, wordt koortsachtig gezocht naar andere manieren om het virus in te dammen.

De bedoeling is dat er zo'n 12 miljoen mannetjesmuggen per week worden gekweekt die worden bestraald en worden uitgezet in gebieden waar de mug veel voorkomt. Als ze gepaard hebben leggen de vrouwtjesmuggen eitjes waar dus geen nieuwe muggen uit komen.

In Brazilië is ook een experiment gaande met het genetisch modificeren van de muggen. Dat moet ertoe leiden dat hun kinderen sterven voor ze volwassen zijn en zich op hun beurt weer kunnen voortplanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl