De twee paarden met een afwijkende kleur
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Bezoekers natuurgebied boos over slacht konikpaarden

Een groep inwoners van Rozenburg maakt zich zorgen over de toekomst van twee konikpaarden die grazen in een nabijgelegen natuurgebied. De paarden worden door beheerder FREE Nature binnenkort weggehaald voor de slacht. Vaste bezoekers van het natuurgebied zijn het volgens RTV Rijnmond niet eens met die beslissing. "Waarom zijn er geen andere oplossingen?", vraagt een van hen zich af.

De konikpaarden worden afgemaakt omdat er anders te veel dieren in het gebied zouden komen, wat tot voedseltekorten kan leiden. "Om dat te voorkomen grijpen we af en toe in en halen we dieren weg", zegt Tanja de Bode van FREE Nature. Maar bewoners betwisten dat er te veel dieren zijn en vinden slacht van de paarden een te radicale oplossing.

Afwijkende kleur

Volgens FREE Nature kunnen de twee paarden niet worden herplaatst omdat ze een afwijkende kleur hebben. Normaal gesproken hebben koniks een muisgrijze tot bruine schutkleur.

Een van de twee geselecteerde paarden heeft een wit vlekje, de andere heeft een voskleur. Door die kleur zijn de dieren volgens FREE Nature een makkelijke prooi, als ze worden herplaatst naar een natuurgebied met roofdieren. Een bezoeker zegt dat argument absurd te vinden. "Het is absurd om te zeggen: jij hebt een apart kleurtje, we maken je maar af."

Herplaatsing bij particulieren is volgens FREE Nature ook geen oplossing omdat de dieren in het wild zijn geboren en nooit aan mensen wennen. Herplaatsing zou een traumatische ervaring zijn. Volgens de organisatie worden vaker dieren uit gebieden gehaald om voedseltekorten tegen te gaan. "Als dat met runderen gebeurt, eten mensen er goed van. Bij paarden ligt het gevoeliger."

Een konik met de karakteristieke kleur in de Oostvaardersplassen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl