De thuissituatie speelt een rol bij de vraag of games leiden tot meer agressie bij kinderen
NOS Nieuws

'Games leiden niet per definitie tot meer agressie'

Kinderen die in een normale omgeving opgroeien worden niet agressiever door gewelddadige games of tv-programma's. Volgens communicatiewetenschapper Karen Fikkers is de thuissituatie van doorslaggevend belang. "Ouders hoeven zich niet altijd zorgen te maken."

Fikkers promoveert donderdag aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek naar het verband tussen gewelddadige games en agressie bij kinderen. Voor het eerst is nu onderzocht of kinderen anders op gewelddadige media reageren binnen verschillende sociale omgevingen. "Dat blijkt het geval", vertelde de onderzoekster in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

Voorbeeldfunctie

Volgens Fikkers zijn kinderen die opgroeien in een huishouden waar veel ruzies zijn, of met veel agressieve vriendjes, vatbaarder voor gewelddadige games en tv-programma's. Zij interpreteren geweld volgens de UvA-onderzoekster veel sneller alsof het oké is.

"Terwijl kinderen die in een harmonieuze omgeving opgroeien donders goed weten dat een klap geven in de echte wereld niet wordt gewaardeerd door ouders", aldus Fikkers.

"Ik denk dat de belangrijkste boodschap is dat ouders zich meestal geen zorgen hoeven te maken", vertelt de wetenschapster tenslotte. En als het toch niet helemaal goed voelt? "Praat eens met het kind om te kijken wat redelijke regels zijn of probeer te begrijpen waarom een kind zo'n spel wil spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl