Frans Timmermans in het Europees parlement in Straatsburg
NOS Nieuws

Timmermans ziet geen noodzaak tot Nexit-referendum

Vice-voorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie ziet geen noodzaak tot een referendum over de vraag of Nederland lid moet blijven van de Europese Unie. Over de uitkomst van zo'n referendum heeft hij geen idee, maar hij vertrouwt erop dat de bevolking een pragmatische keuze zou maken. Een meerderheid beseft volgens Timmermans dat Nederland beter af is in de unie.

In het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk neemt Timmermans een afwachtende houding aan. Met premier Cameron zijn goede en eerlijke afspraken gemaakt en nu is het aan de bevolking, zei Timmermans. Ook van de Britten verwacht hij dat ze een pragmatisch besluit nemen.

Oostenrijk

De euro-commissaris erkent dat het op veel punten beter kan in Europa, maar dat zou volgens hem al gebeuren als de afspraken die zijn gemaakt worden nagekomen. Dat geldt ook de vluchtelingencrisis.

'Ik denk dat Nederlanders een pragmatische keuze maken'

De Europese Commissie heeft Oostenrijk schriftelijk opheldering gevraagd over het besluit om een quotum voor vluchtelingen in te stellen. Zo'n maatregel kan je volgens Timmermans niet zomaar nemen. De internationale verdragen schrijven voor dat landen vluchtelingen moeten opnemen. Vervolgens moeten de landen nagaan of vluchtelingen op terechte gronden een verblijfsstatus aanvragen.

Tegelijkertijd merkte Timmermans op dat de achtergrond van het besluit de ergernis van Oostenrijk is over het feit dat andere landen, tegen de afspraken in, vluchtelingen zonder registratie doorlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl