Een "Perry"-reclame op een dak in Amsterdam i.v.m. met een luchtvaarttentoonstelling in 1919
NOS Nieuws

Perry begon in 1866 met 'voorwerpen voor huiselijk gebruik'

In 1866 opende de familie Verster in de Amsterdamse Kalverstraat de eerste vestiging van Perry Sport, toen nog Perry&Co geheten. Het eerste Nederlandse filiaal van The English American Warehouse Perry&Co was toen nog geen echte sportwinkel, maar een warenhuis waar vernieuwende artikelen uit de hele wereld werden verkocht.

In het boekje Amsterdam, Gids met Platen uit 1882 is te lezen wat voor spullen Perry&Co in die tijd verkocht. "Een ruime keuze van reisbenoodigdheden; reisdekens; engelsche en amerikaansche speelgoederen; gomelastieken voorwerpen; engelsche zeepen en reukwerken; engelsche messen en scharen; amerikaansche klokjes en honderden voorwerpen voor huiselijk gebruik vindt men hier voorhanden."

Het bleek een succes en de winkel groeide al snel uit tot een van de grootste trendsetters van Nederland.

 • Fma12 / Wikimedia Commons
  Penpunt van Perry&Co
 • Perry Sport
  Een reclame voor Perry & Co uit 1916
 • Perry Sport
  Een etalage van Perry & Co in 1918
 • Perry Sport
  Een briefkaart van Perry & Co

In de jaren 20 van de vorige eeuw kwamen er steeds meer warenhuizen bij en Perry&Co besloot zich meer te gaan richten op reizen en vrije tijd. Een sportafdeling was in de meeste warenhuizen niet te vinden. Daarmee kon Perry&Co zich dus onderscheiden van de rest.

Perry&Co speelde een belangrijke rol in het populair maken van sporten als hockey en tennis in Nederland. Door de aandacht voor deze sporten in de winkels groeide het aantal beoefenaars van deze sporten snel. Een tennisbal werd vroeger dan ook een Perry-ball genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog zette Perry&Co nog meer in op vrijetijdsartikelen en langzaam groeide de winkel uit tot een sportwinkel met veel kleding, sportartikelen en een uitgebreid kampeerassortiment.

Perry-reclame voor tennis

Maar ook bijvoorbeeld bordspelen zoals Mahjong en Monopoly waren er te koop. Perry&Co verkocht sinds 1936 de Engelse versie van Monopoly. In 1941 ontwikkelde het warenhuis een Nederlandse versie. De straatnamen van het spel waren gebaseerd op plaatsen waar Perry&Co filialen en/of magazijnen had: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Haarlem en Arnhem.

In 1959 verkoopt de familie Verster de winkel aan De Bijenkorf die hem samenvoegt met een andere sportwinkel van Leo van de Kar. Perry van de Kar wordt in één klap de grootste sportwinkel van Nederland.

Eind jaren 70 wordt er nog een sportwinkel aan Perry van de Kar toegevoegd; concurrent Sporthuis Centrum. Dan ontstaat de Perry Sport-keten.

Vendex

Anton Dreesman neemt de winkelketen in 1984 over van de Bijenkorf en later gaat Perry Sport op in Vendex Internationaal, het moederbedrijf van V&D. Hoewel het warenhuis juridisch onderdeel is van Vendex, blijft het wel een op zichzelf staand bedrijf.

Unlimited Sport Group, eigenaar van Aktiesport, neemt Perry Sport in 2006 over. Een band met Vendex blijft er wel. In 2011 opent Perry (het achtervoegsel 'Sport' is dan inmiddels uit de naam verdwenen) in verschillende V&D's in Nederland zogenaamde shop-in-shops. Dat zijn kleinere filialen die het sportaanbod van de V&D uitbreiden.

Er zijn in Nederland zo'n 75 Perry winkels. De keten had 11 shop-in-shop-winkels in V&D's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl