In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Haagse eekhoornbrug vorig jaar door slechts twee eekhoorns gebruikt

Een speciale eekhoornbrug die in 2012 werd aangelegd in Den Haag, is vorig jaar door welgeteld twee eekhoorns gebruikt, schrijft Omroep West. Het jaar daarvoor liepen er nog drie eekhoorntjes over de brug heen.

Dat wordt duidelijk uit antwoorden van het Haagse stadsbestuur op vragen van een raadslid van de Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag. De eekhoorns zijn geteld op basis van videobeelden van op de brug geïnstalleerde camera’s, zo is te lezen in de brief.

Inteelt bestrijden

De aanleg van de brug kostte bijna anderhalve ton. De bedoeling ervan is dat de beestjes veilig van het Haagse Bos naar een nabijgelegen landgoed kunnen lopen. Dat is volgens het Haagse college nodig omdat de eekhoornpopulatie wordt bedreigd door inteelt. Als de dieren geconfronteerd worden met barrières zoals wegen, is de kans op inteelt aanzienlijk groter.

Volgens het stadsbestuur kostte de aanleg van de brug de gemeente zelf geen geld. Het bouwwerk werd betaald met Rijksgeld voor natuurcompensatie vanwege de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Den Haag naar Wassenaar.

De brug was eerder al in het nieuws, toen VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser opperde dat overheid moet stoppen met het subsidiëren van eekhoornbruggen, dassentunnels en wildviaducten omdat de effectiviteit daarvan volgens haar niet bewezen is. Ook de Partij voor de Dieren noemde de eekhoornbrug in het AD al een fiasco.

Advertentie via Ster.nl