De Extra Beveiligde Inrichting in Vught
NOS Nieuws

Inspectie: geen misstanden in gevangenis

De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft geen bewijzen kunnen vinden voor de berichten over misstanden in de gevangenis in Vught. Volgens de Inspectie is er niets gebleken van een gezagscrisis of een doofpotcultuur. Ook de interne veiligheid is op orde.

In De Telegraaf verschenen vorig jaar berichten, waarin personeelsleden van de gevangenis anoniem de noodklok luidden. Bezoekers zouden zonder legitimatie naar binnen kunnen, er zouden zaagjes naar binnen zijn gesmokkeld en een gedetineerde zou zelfmoord hebben gepleegd met pillen die hij in zijn cel bewaarde.

Zwaarste criminelen

De directie van de inrichting, waar de zwaarste criminelen van Nederland opgesloten zitten, zou het allemaal in de doofpot stoppen en een dictatoriaal bewind voeren.

De Inspectie voerde daarop gesprekken met een groot aantal medewerkers en onderzocht de toegangscontroles. Conclusie is dat er geen sprake is van een gezagsprobleem of een directie die zaken in de doofpot stopt. Wel vindt de Inspectie dat de directie beter moet communiceren met het personeel.

Alle vertrouwen

Ook de toegangscontrole en de veiligheid in met name de wasserij van de gevangenis kan beter, al noemt de Inspectie dat geen misstanden. De directie heeft daar inmiddels al verbeteringen in aangebracht.

Staatssecretaris Dijkhoff is tevreden met de conclusie dat er geen misstanden zijn in Vught. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de aanbevelingen van de Inspectie worden opgevolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl