Jamala repeteert in Kiev AFP

Een liedje over Sovjet-misdaden is de Oekraïense inzending voor het Eurovisie Songfestival dit jaar. Jamala's 1944 gaat over de deportatie van de Krimtataren door Sovjet-leider Jozef Stalin.

Hoewel de annexatie van de Krim niet wordt genoemd, kan het nummer wel gezien worden als een verwijzing daarnaar. Het roept immers herinneringen op aan oude Russische wandaden. 

Stalin liet tijdens de Tweede Wereldoorlog veel inwoners van de Krim naar Centraal-Azië afvoeren omdat ze zouden hebben samengewerkt met de nazi's. Tienduizenden kwamen op de barre steppe om van hongersnood en ontberingen. 

"Als de vreemdelingen naar je huis komen en je allemaal vermoorden", begint het nummer in het Engels. "En dan zeggen ze: we zijn niet schuldig." 

Andere coupletten zijn in het Tataars; Jamala is zelf ook Krimtataar. Ze heeft zich voor het nummer later inspireren door het verhaal van haar overgrootmoeder. "Zij was nooit meer dezelfde", zei Jamala over haar. 

Een driekoppige jury en 380.000 stemmers kozen Jamala's nummer bij het nationale songfestival van Oekraïne gisteravond. Er waren nog vijf andere inzendingen.

Gruwelen

De leider van de Krimtataren zegt dat hij verbanden ziet tussen het nummer en de huidige situatie op de Krim. Zo is volgens hem de onderdrukking van zijn volk sinds de Russische annexatie twee jaar geleden weer toegenomen. 

"De bezetting en andere gruwelen van de bezetter in ons moederland worden niet genoemd, maar het gaat wel over het vreselijke onrecht dat het inheemse volk is aangedaan."

Te politiek?

Volgens de Eurovisieregels zijn politieke nummers uitgesloten van deelname. Zo werd in 2009 een kandidaat uit Georgië gediskwalificeerd omdat hij de spot dreef met president Poetin. Oekraïne's deelnemer uit 2005 moest de tekst aanpassen, omdat hij het lijflied van de Oranjerevolutie zong. 

Eurovisie heeft nog niet gereageerd op dit nummer. Het Songfestival wordt in mei gehouden in Stockholm.

STER reclame