Bo Bet
NOS Sport

Bet springt ten koste van Boersma naar olympisch testevent

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

Trampolinespringster Bo Bet mag in april tijdens het olympisch testevent in Rio proberen voor Nederland een ticket naar de Spelen te bemachtigen. De 20-jarige Bet heeft tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd in Alkmaar verrassend Kirsten Boersma afgetroefd.

Routinier Boersma (31) had op een eerder kwalificatiemoment een score neergezet van 96,805. Daarmee leek ze nagenoeg onbereikbaar voor de andere Nederlandse trampolinespringsters, die ook aasden op het enige individuele startbewijs voor het testevent.

Boersma slaagde er zelf echter niet in haar leidende score te verbeteren. Tijdens de keuze-oefening ging ze al vroeg in de fout, waarna ze haar optreden noodgedwongen moest beëindigen. “Wat er misging? Wat niet?! Alles!”

Kirsten Boersma tijdens een training in 2012

Waar Boersma moest hopen dat de concurrentie zich zou stukbijten op haar eerdere topscore zag Bet haar kans schoon. De Alkmaarse kwam na haar verplichte oefening en de vrije routine tot 97,040 punten.

Haar kwalificatie voor het testevent was voor de aanhang van Bet reden om een fles champagne te ontkurken. De tweedejaars seniore dronk glunderend een glaasje mee. “Ik wist wel dat de kans er was. Maar ik moest een dik persoonlijk record springen. Boven mijzelf uitstijgen. En dat is gelukt. Ik zat in de flow.”

Bet is een representant van een nieuwe generatie trampolinespringers. Waar de dertigers Boersma en Rea Lenders in de nadagen van hun carrière zitten, klopt Bet nadrukkelijk op de deur.

Vorig jaar won Bet twee nationale titels. Op het WK in Odense eindigde ze als 6de met synchroonpartner Pascal Wiebering. Haar ontwikkeling lijkt verrassend snel te gaan. “Ik ben de jongste. Dan verwacht je niet dat je meteen al op hoog niveau kan meedoen.”

Oud-turnster Bet traint wekelijks 18 tot 20 uur. Daarnaast volgt ze een studie geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Een pittige combinatie: “Het is zwaar, maar het gaat goed.”

Minimaal top-8

In april moet zij op het testevent proberen om voor Nederland een olympisch ticket te bemachtigen. Daarvoor moet ze minimaal in de top-8 eindigen. Mogelijk wordt de eis zelfs nog strenger. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van gastland Brazilië.

Kwalificeert dat land zich niet op eigen kracht voor de Spelen, dan krijgt het een wildcard toebedeeld, waardoor er een ticket minder te verdelen is.

Dat de olympische hoop van trampolinespringend Nederland nu op haar schouders rust, ervaart Bet op dit moment nog niet als druk. “Voorlopig ben ik eerst nog maar even heel blij.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl