NOS Nieuws

Paus Franciscus: schaf wereldwijd de doodstraf af

De paus over het afschaffen van de doodstraf

Gij zult niet doden, luidt het bijbels gebod. Volgens paus Franciscus moet dat ook gelden voor overheden die de doodstraf toepassen. Voor duizenden toehoorders op het Sint-Pietersplein pleitte hij voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf.

"Ik doe een beroep op de machthebbers om tot een internationale overeenstemming te komen die een einde maakt aan de doodstraf", zei de paus. De eerste stap is volgens de paus een moratorium op executies.

Zelfs criminelen hebben het onschendbare recht op leven.

Paus Franciscus

De paus gebruikt het Heilige Jaar binnen de katholieke kerk om extra aandacht te vragen voor verzoening en barmhartigheid. "Zelfs criminelen hebben het onschendbare recht op leven", zei hij.

Sinds zijn aantreden pleit de paus al voor betere omstandigheden in gevangenissen. Gevangenen zouden volgens hem met meer waardigheid moeten worden behandeld. Hij heeft meerdere keren gevangenissen bezocht.

Afgelopen week was hij nog in de gevangenis van Ciudad Juarez in Mexico en bekritiseerde hij de misstanden. De omstandigheden in Mexicaanse gevangenissen zijn erbarmelijk en er worden veel moorden gepleegd.

Hoewel paus Franciscus regelmatig benadrukt dat hij zich niet in politieke sferen wil begeven, deinst hij er niet voor terug politiek gevoelige onderwerpen aan te snijden. Zo hekelde hij bijvoorbeeld eerder het immigratiebeleid van de Verenigde Staten en roept hij landen op om iets te doen aan klimaatverandering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl