President Museveni spreekt zijn aanhangers toe
NOS Nieuws

Museveni blijft ook na 30 jaar aan de macht in Uganda

In Uganda is zittend president Museveni uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen van donderdag. Volgens de kiescommissie haalde hij ruim 60 procent van de stemmen en zijn belangrijkste tegenstander Besigye zo'n 35 procent.

Besigye heeft laten weten de uitslag aan te zullen vechten omdat er volgens hem fraude is gepleegd.

De uitslag van de verkiezingen in Uganda

De 71-jarige Museveni regeert Uganda al dertig jaar. De oud-guerrillastrijder is daarmee een van de langst zittende staatshoofden van Afrika. Hij kwam aan de macht na de dictators Amin en Obote en slaagde erin de politieke rust in het land terug te brengen. Onder leiding van Museveni is het Uganda ook in economisch opzicht voor de wind gegaan.

De keerzijde is dat politieke tegenstanders de laatste jaren steeds harder worden aangepakt. Ook wordt Museveni verweten dat hij niets doet tegen de corruptie in het land.

Blokkade

Internationale waarnemers hadden al eerder verklaard dat er bij de verkiezingen onregelmatigheden zijn geconstateerd. Zo blokkeerden de autoriteiten sociale media en waren er problemen met stembiljetten in regio's waar veel aanhangers van de oppositie wonen.

Ook werd oppositieleider Besigye in de dagen voor de stembusgang meermaals opgepakt. Vandaag schreef hij in een verklaring: "We zijn zojuist getuige geweest van het meest frauduleuze verkiezingsproces ooit in Uganda."

Besigye vraagt om een onafhankelijk onderzoek naar de stemresultaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl