1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

CIDI in geweer tegen lezing Holocaustontkenner

Het CIDI doet een oproep aan alle bibliotheken en zaalverhuurders in Den Haag om geen podium te bieden aan de Britse auteur en Holocaustontkenner David Irving. De omstreden schrijver van boeken over de Tweede Wereldoorlog wil donderdag een lezing geven in Den Haag, op de dag dat Nederland stilstaat bij de Februaristaking van 25 en 26 februari 1941, dit jaar precies vijfenzeventig jaar geleden. Toen legde een deel van Nederland tijdens de Duitse bezetting het werk neer uit protest tegen het wegvoeren van de Nederlandse Joden.

Op de website van Irving (1938) staat niet vermeld waar hij de lezing gaat houden.

'Semi-wetenschappelijk'

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël, dat onder meer opkomt voor de belangen van Joodse Nederlanders, moet Irving geen gelegenheid geboden worden om in het openbaar te spreken, omdat hij "semi-wetenschappelijke, antisemitische en homofobe uitspraken" doet en ontkent dat de Holocaust heeft plaatsgevonden.

"Deze man is uitgewezen uit verschillende landen en heeft vanwege de Holocaustontkenning in Oostenrijk gevangengezeten", zegt CIDI-directeur Hanna Luden. "Toen hij een keer in Amsterdam wilde spreken, heeft burgemeester Van der Laan hem geweerd. We denken dat het net zo kwalijk en schadelijk is als hij in Den Haag komt."

De lezing van Irving heeft als titel 'Hitler, Himmler en de homoseksuelen'. De historicus is van plan dezelfde lezing ook te geven in "zijn favoriete Britse, Belgische en Duitse steden", aldus de website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl