Cameron

Cameron prikt vandaag datum voor Brexit-referendum

De Britse premier Cameron is tevreden over het resultaat dat hij gisteren in Brussel heeft bereikt en hij gaat nu voluit campagne voeren om zijn land binnen de EU te houden. Vanochtend geeft hij in Londen een persconferentie. Cameron maakt vandaag de datum bekend van het referendum waarin de Britten zich mogen uitspreken over een 'Brexit'.

In Groot-Brittannië bestaat scepsis over het akkoord dat Cameron en de andere EU-leiders hebben gesloten, zegt correspondent Tim de Wit. "De grootste tegenstander van de EU, UKIP-leider Nigel Farage, zei gisteren tijdens een bijeenkomst meteen al dat het weinig voorstelt."

De Britse premier heeft minder binnengehaald dan hij wilde bereiken. "Hij wilde bijvoorbeeld dat EU-migranten de eerste vier jaar helemaal geen recht op sociale voorzieningen zouden hebben. En een rode kaart om in zijn eentje Brusselse wetgeving tegen te houden. Dat is allemaal niet gelukt."

Op de persconferentie na afloop van het EU-overleg kreeg Cameron de ruimte de winst te claimen. Door te benadrukken dat nog geen van de leiders van Europese landen eerder zo'n speciale status heeft weten te krijgen, wist Cameron het als overwinning te presenteren, zegt De Wit. "Hij zegt dat hij heeft waargemaakt wat eerder niemand heeft durven beloven."

Show en retoriek

Cameron greep dan ook zijn kans en praatte met veel retoriek, zegt correspondent Gwen ter Horst in Brussel. "De persconferentie was volledig zijn show, het is 'm gelukt een speciale status binnen de EU te krijgen." Maar de veranderingen vallen wel mee, zegt Ter Horst. "Er komen een paar aanpassingen, maar de wereld verandert er niet door. Cameron heeft vooral in elk geval iets om te presenteren bij zijn campagne voor het referendum."

Niet al zijn partijgenoten zijn voorstander, zegt Tim de Wit. "Tientallen hebben al gezegd een Brexitcampagne te gaan voeren", zegt De Wit. "Er zijn zelfs al ministers die hebben gezegd dat ze het onderhandelingsresultaat te mager vinden. Cameron zal vooral de zwevende kiezers moeten overtuigen, zij gaan het verschil maken in het referendum."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl