In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Woningcorporatie sleept ouderen voor de rechter

Woningcorporatie Rijswijk Wonen sleept de bewoners van seniorencomplex De Sfinx in Rijswijk voor de rechter. De bewoners lieten een ontmoetingsruimte bouwen in de centrale hal van het complex. Rijswijk Wonen wil nu via de rechter afdwingen dat het zogenoemde 'Glazen Huis' weer wordt verwijderd.

Het bouwsel is een verwarmde kas waar ouderen kunnen kaarten, knutselen en koffie drinken. Het atrium is niet verwarmd, en dus ongeschikt voor dit soort activiteiten.

De bedoeling was dat het complex allerlei faciliteiten voor senioren zou krijgen. Maar commerciële partijen trokken zich terug. De bewoners besloten daarom zelf iets te bouwen.

Vooral voor de alleroudsten hier is het een belangrijke sociale controle als ze hier een paar keer per week komen.

Joke Mackaai, secretaris van het bewonersplatform

Volgens Woningcorporatie Rijswijk Wonen heeft een flink deel van de huurders aangegeven dat zij het Glazen Huis daar niet prettig vinden. Het bewonersplatform zegt dat dat er maar zes van de negentig waren.

Alternatief

Rijswijk Wonen biedt de bewoners een alternatief; een leegstaande ruimte in De Sfinx. Secretaris van het bewonersplatform Mackaaij is daar niet tevreden over. Tegen Omroep West zegt ze: "Alles moet eraan gebeuren. Er is geen gas, licht, water, afvoer, of toilet. Dat kun je toch geen alternatief noemen."

De woordvoerder van Rijswijk Wonen stelt wel te willen meewerken aan een gemeenschappelijke ruimte maar het niet te willen financieren. "We zijn een woningcorporatie. Ons geld moeten we vooral aan sociale huurwoningen besteden."

Op 22 maart beslist de rechter wat er met het Glazen Huis moet gebeuren.

Advertentie via Ster.nl