NOS Voetbal

Sparta is hard op weg terug te keren in de eredivisie

Sparta op weg naar kampioenschap

Sparta degradeerde in 2010. Na jaren van bouwen is de Rotterdamse club nu hard op weg om terug te keren in de eredivisie. In de Jupiler League steekt Sparta in ieder geval met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Het kampioenschap lonkt nadrukkelijk. Een enkele fan durft al te dagdromen: de titel en dus promotie veiligstellen op vrijdag 1 april, als NAC Breda te gast is op Het Kasteel. Op die dag viert de oudste club in het Nederlandse betaald voetbal immers zijn 128ste verjaardag. Kan het mooier?

Voormalig bestuurslid Leo Beenhakker waarschuwt echter voor te veel optimisme. "Het klinkt een beetje lullig en het is een beetje tegendraads, maar iedereen rekent zich al rijk, maar zo werkt het niet. Er ontstaat rondom zo'n elftal en bij de supporters en de mensen die hier werken een bepaalde euforie. En dat is gevaarlijk, want euforie brengt altijd een bepaalde gemakzucht met zich mee."

Poëtische gerechtigheid

Het is aan de coach om dat voor te zijn. "In het voetbal regeert de waan van de dag", beseft trainer Alex Pastoor. "Dat betekent dat als je twee keer achter elkaar met 4-0 verliest, de tent in brand staat. Maar als je al je thuiswedstrijden wint, zijn er een hele hoop mensen die gaan zweven. Het is allebei een even groot probleem als je niet in het hier en nu blijft."

Ras-Spartaan Jules Deelder houdt daarom ook nog een slag om de arm als de mogelijke rentree op het hoogste Nederlandse voetbalpodium ter sprake komt. Veel verder dan "ze maken een gerede kans" durft de Rotterdamse dichter/schrijver nog niet te gaan. "Maar het is wel mooi dat die Alex Pastoor, die de coach was van Excelsior dat Sparta liet degraderen, Sparta nu terugbrengt naar de eredivisie. Dat is poëtische gerechtigheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl