Aan boord van het vliegtuig sprak de paus journalisten toe
NOS Nieuws

Paus: vrouwen in zika-gebied mogen anticonceptie gebruiken

Vlak voor zijn vertrek van Mexico naar Italië heeft paus Franciscus gesuggereerd dat vrouwen die bedreigd worden met het zika-virus anticonceptiemiddelen mogen gebruiken. Een abortus keurt hij nog wel ten strengste af. Volgens hem is er een groot verschil tussen het weghalen van een foetus en het voorkomen van een zwangerschap.

Een leven wegnemen om dat van een ander te redden is wat de maffia doet

Paus Franciscus

De paus beantwoordde vragen van journalisten vlak voor zijn terugreis vanuit Mexico, waar de kerkvorst was voor een vijfdaags bezoek. Aan boord van het pauselijke vliegtuig terug naar Italië bevestigde hij tegenover de pers dat anticonceptie als "een minder erg kwaad" kan worden gezien als vrouwen geconfronteerd worden met het zika-virus.

Absoluut kwaad

Dat virus heerst vooral in landen in Latijns-Amerika zoals Brazilië. Daar zijn de laatste tijd erg veel baby's geboren met een te klein hoofdje. Mogelijk wordt de zeldzame geboorte-afwijking veroorzaakt door het zika-virus, dat verspreid wordt door muggen.

Toch blijft een abortus volgens paus Franciscus een misdaad. "Een leven wegnemen om dat van een ander te redden is wat de maffia doet. Het is een absoluut kwaad", zei hij tegen de pers.

Trump: geen christen

De paus werd ook naar zijn mening gevraagd over de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Over hem zei hij: "Iemand die het alleen maar heeft over het bouwen van muren, in plaats van het bouwen van bruggen, is geen christen."

Trump verkondigt al maanden dat hij van plan is een muur te bouwen langs de zuidelijke grens van de VS met Mexico. Op die manier wil hij Mexicanen en Midden- en Zuid-Amerikanen die naar de VS willen, tegenhouden. Maar volgens de paus is dat in strijd met het evangelie.

'Als een religieus leider iemands geloof in twijfel trekt is dat schandelijk'

De reactie van Donald Trump volgde vrijwel meteen. Hij noemt het een schande dat de paus zijn geloof in twijfel trekt. "Als het Vaticaan wordt aangevallen door IS - wat zoals iedereen weet de hoofdprijs zou zijn voor IS - kan ik je beloven dat de paus zou wensen en bidden dat Donald Trump president zou zijn geweest", zei hij over zichzelf in een speech. Volgens Trump wordt IS dan verwoest.

Flapuit

Volgens Vaticaandeskundige Andrea Vreede doet de paus wel vaker opvallende uitspraken tijdens dit soort persconferenties in het pauselijke vliegtuig. "Er heerst een wat informelere sfeer en dan kan de paus soms echt een een flapuit zijn", zegt Vreede in het Vlaamse tv-programma Terzake.

"Het is op zich opvallend dat hij zo uithaalt naar een politicus, maar het gaat ook over onderwerpen als immigratie. Dat is iets wat de paus heel erg aan het hart gaat en daarom was hij zo fel over Trump."

Wat hij zei over anticonceptie voor vrouwen die het risico lopen om besmet te raken met het zika-virus, is volgens Vreede niet per se revolutionair. "In sommige gevallen, zoals nu met het zika-virus, is het voorkomen van een zwangerschap volgens hem een minder kwaad en dus min of meer toelaatbaar. Maar abortus blijft volgens hem een misdaad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl