In de nacht van Oud op Nieuw zijn twee jongeren overleden door ongelukken met illegale vuurwerkbommen. Een 17-jarige jongen uit Tolbert raakte in het Groningse Boerakker ernstig gewond aan zijn hoofd toen een zelfgemaakte bom afging. Hij overleed in het ziekenhuis.

Op een camping in Harderwijk kwam een jongen van dertien om toen iemand anders een vuurwerkbom afstak. Ook hij raakte zwaargewond en overleed in het ziekenhuis. De politie in Gelderland zoekt nog naar degene die de bom afstak.

In Den Haag zijn tijdens de nieuwjaarsnacht vier politiemensen gewond geraakt, van wie twee ernstig. Ze zijn waarschijnlijk geraakt door een lawinepijl. Twee van hen zijn er slecht aan toe.

Twitter

Een Rijswijker heeft de afgelopen nacht in de cel doorgebracht nadat hij via Twitter en YouTube uitgebreid uit de doeken had gedaan welk zwaar illegaal vuurwerk hij van plan was af te steken. De politie kon zijn identiteit achterhalen en trof bij hem thuis inderdaad zwaar vuurwerk aan. Dat is in beslag genomen.

In Den Haag werden in totaal zo'n dertig mensen aangehouden. Er waren tegen de veertig autobranden en de ME is even ingezet in de wijk Ypenburg. De mobiele eenheid was ook in andere steden kort actief, onder meer in Haarlem en Nijmegen.

In Rotterdam was de ME op straat aanwezig, maar hoefde niet in actie te komen. Wel werden ruim honderd mensen gearresteerd. Drie agenten liepen lichte verwondingen op, waardoor is onbekend. De politie Rijnmond spreekt van een drukke, maar beheersbare nacht.

Basisschool

In Rotterdam en Amsterdam werden zo'n honderd mensen opgepakt. De gemeente Amsterdam noemt de nacht 'gemoedelijk'. In de hoofdstad is nog niet duidelijk of die arrestaties allemaal met de jaarwisseling te maken hadden.

Het aantal branden in papier- en afvalcontainers in Amsterdam lag rond de 200. Dat zijn er twee keer zo veel als vorig jaar.

Verder was er gisteravond brand in een basisschool in Delft, waardoor een deel van de school is verwoest.

Carbidschieten

In de Friese plaats Donkerbroek raakte gisteren een jongen zwaargewond bij het carbidschieten. Hij stak met een aansteker een melkbus aan, die op zijn kop stond. De hele bus kwam in zijn gezicht terecht.

De 15-jarige jongen werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Groningen gebracht.

Weijers verslaat Muiswinkel

In de huiskamers stond gisteravond het meest 'Ik hou van Holland' aan. Volgens de Stichting KijkOnderzoek keken er bijna twee miljoen mensen naar het programma van Linda de Mol. Dat was eenderde van het aantal mensen dat op dat moment voor de tv zat.

Bij de oudejaarsconferences versloeg Guido Weijers Erik van Muiswinkel en de zijnen: Weijers trok ruim 1,4 miljoen kijkers, 400.000 meer dan 'Gedoog, hoop en liefde'. Het was de vijfde keer dat Weijers het jaar uitzwaaide op SBS6.

Bijna 1,3 miljoen mensen zagen na afloop van de conference het Staatsloterij Oudejaarsfeest. Daar werd bekend dat de hoofdprijs en de helft van de Record Jackpot worden uitgekeerd. Het lot waarop de hoofdprijs van 27,5 miljoen euro viel, is gekocht in Gelderland. Iemand uit Noord-Brabant won met een half lot 13,75 miljoen uit de Jackpot.

De Staatsloterij had in totaal 4,5 miljoen oudejaarsloten verkocht.

STER reclame