ANP
NOS Nieuws

Ministers goed voorbereid op Oekraïne-referendum

Het kabinet geeft geen extra geld uit aan de campagne voor het Oekraïne-referendum van 6 april, maar wordt wel tot in detail voorbereid voor media-optredens. Dat blijkt uit de communicatiestrategie van de ministeries in handen van RTL Nieuws.

Alle lastige vragen die de voorlichters van de ministers hebben kunnen bedenken zijn op een rijtje gezet met de bijbehorende antwoorden. Zoals bijvoorbeeld over de gevolgen van een 'nee' voor het kabinet.

Het geadviseerde antwoord luidt: "Bij een geldig nee zal het kabinet - volgens de wet - de Kamer voorstellen het akkoord wel of niet te ratificeren. (...) Mocht een van de Kamers dit kabinetsvoorstel verwerpen, dan ontstaat een nieuwe situatie en moet het kabinet zich nader beraden over de te nemen stappen."

De ministers zullen ook duidelijk stelling nemen als hun wordt gevraagd of een 'nee' Rusland in de kaart speelt. Het antwoord: "Rusland is inderdaad tegen dit akkoord en zal blij zijn met een 'nee'. Goed te beseffen dat de Russische president Poetin dit akkoord wilde tegenhouden om Oekraïne in zijn invloedssfeer en onder zijn controle te kunnen houden."

De adviseurs hebben ook een lijst 'steunzenders' opgesteld, dat wil zeggen organisaties en personen in de samenleving die bekendstaan als voorstander van samenwerking met Oekraïne, zoals de agrarische sector, banken en andere financiële instellingen, Commandant der Strijdkrachten Middendorp en het voormalige liefdespaar met Oekraïense wortels Victoria Koblenko en Evgeniy Levchenko.

Het is overigens gebruikelijk dat de communicatieafdelingen van de verschillende ministeries overleg hebben over de uitleg en verdediging van het kabinetsbeleid. Het kabinet stemde in 2014 in met het verdrag, de Tweede en Eerste Kamer in 2015. De Tweede Kamer heeft gezegd de uitslag van het referendum te zullen respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl