NOS Nieuws

In 2015 meer verzekeringsfraudeurs gepakt dan in 2014

De aanpak van verzekeringsfraude is volgens de verzekeraars succesvol. Vorig jaar werden 3700 gevallen opgespoord, 10 procent meer dan in 2014.

Volgens het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit werd vooral fraude gepleegd met de motorrijtuigen- en brandverzekering. Oplichters probeerden bijvoorbeeld de verzekering te tillen door hun auto als gestolen op te geven terwijl hij gewoon voor de deur stond. Ook werden volgens de verzekeraars ongelukken in scène gezet.

Het is nog onduidelijk hoeveel financiële schade de verzekeraars daardoor hebben opgelopen. In 2014 ging het om een bedrag van 90 miljoen euro, waarvan 36 miljoen door fraude met de autoverzekering.

Top-10 onderzoeken 2015 (positie vorig jaar)

1. Motorrijtuigen+ 9 procent
2. Brand+ 21 procent
3. Aansprakelijkheid (5)+ 17 procent
4. Reis (6)+ 20 procent
5. Zorg/ziektekosten (3)- 37 procent
6. Rechtsbijstand (4)- 24 procent
7. Arbeidsongeschiktheid+ 14 procent
8. Hypotheek (-)+ 550 procent
9. Leven (8)+ 22 procent
10. Ziekteverzuim (9)- 12 procent

De stijging van de opgespoorde verzekeringsfraude wil niet zeggen dat er ook meer wordt gesjoemeld met verzekeringen, zegt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. "Verzekeraars hebben de afgelopen jaren meer geïnvesteerd in opsporing en dat werpt duidelijk zijn vruchten af." Verzekeraars werken veel meer samen en geven elkaar informatie als een zaak riekt naar fraude.

Mensen die door de mand zijn gevallen, worden op allerlei manier aangepakt. Dat hangt voor een belangrijk deel af van de omvang van de fraude. In het ene geval moet iemand opdraaien voor de kosten van het fraudeonderzoek, in het andere wordt iemand uit de verzekering gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl