NOS
NOS Nieuws

Topman V&D: redding van V&D was op een haar na rond

Op een haar na was het reddingsplan voor warenhuisketen V&D gelukt, zegt de voormalig topman John van der Ent van V&D in gesprek met Nieuwsuur en de NOS. Waarop het dan toch nog precies misliep, zegt hij niet te weten. "Het leek in één keer een paling die weggleed terwijl we hem goed vasthadden."

Op dinsdagmiddag om vier uur klapten de onderhandelingen. Volgens Van der Ent vroegen hij en de curatoren zich toen verbaasd af hoe hun dit heeft kunnen overkomen. "En het is echt overkomen, want als u mij vrijdag had gebeld dan hadden we gezegd, hij komt eraan de komende week. En het is op details uit onze handen geglipt."

'Geknokt'

Hijzelf had in de nacht van zondag op maandag in de gaten dat het echt de verkeerde kant op ging. Op maandagmorgen kreeg hij toch nog wat hoop toen het ministerie van Economische Zaken een uiterste inspanning deed. Maar ook dat bleek niet genoeg.

Van der Ent wil niemand de schuld geven van het mislukken van het reddingsplan. "Er waren zo veel partijen. Met de curatoren hebben we als een team geknokt."

En ook de ING bank, Roland Kahn, die een deel van V&D wilde, de verhuurders van de winkelpanden en de Jumbo, de nieuwe eigenaar van de La Place, zijn in zijn ogen tot het uiterste gegaan om het warenhuis te behoeden voor de ondergang.

'Ontzettend fantastisch'

Nadrukkelijk spreekt hij zijn lof uit voor de medewerkers van het warenhuis en La Place. "Hun inzet was ontzettend fantastisch. Zeker vanaf het moment van de surseance. Ze hebben schouder aan schouder gestaan ervoor geknokt."

Hij zegt dat het respect afdwingt bij de Nederlanders en de werkgevers dat ze ook in de moeilijke dagen elke keer weer een glimlach hadden voor de klanten.

Drama

De ondergang van V&D heeft volgens Van der Ent ook gevolgen voor de rest van de winkelstraten. "Het zal best weer opgevuld worden, maar daar gaat een tijd overheen en dat is moeilijk."

"Dit is een drama, een drama voor veel mensen, een drama voor retail in Nederland en een drama voor leveranciers. Dit hoop ik nooit meer mee te maken", aldus Van der Ent.

Een uitgebreid interview met de voormalige topman wordt vanavond uitgezonden in Nieuwsuur.

Facebook

En V&D vergeet ook de klanten niet. Op Facebook plaatste het warenhuis een bericht dat het met pijn in het hart afscheid moet nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl