De koningin was eregast bij het vijfjarig bestaan
NOS Nieuws

Koningin Máxima bij jubileum SchuldHulpMaatje

Koningin Máxima heeft vandaag in Leiden de viering van het vijfjarig bestaan van SchuldHulpMaatje bezocht. Ze sprak met vrijwilligers en met mensen die hulp krijgen bij het aanpakken van hun financiële problemen.

Máxima wees op een onderzoek waaruit zou blijken dat investeren in schuldhulpverlening de samenleving geld oplevert. "En dat zijn alleen de financiële voordelen", zei de koningin. "Maar denk aan een kind dat niet meer in armoede hoeft te leven, of een ouder die niet meer voortdurend stress heeft door geldproblemen."

Schulden

SchuldHulpMaatje zet vrijwilligers in om mensen met schulden te begeleiden. Volgens de organisatie zitten zo'n 571.000 huishoudens in de rode cijfers. Dat is een stijging van ruim 37 procent ten opzichte van 2012.

De oorzaken zijn divers. Sommige mensen hebben slecht zicht op hun inkomsten en uitgavenpatroon. Anderen krijgen te maken met arbeidsongeschiktheid. Ook ontslag of een scheiding kan een rol spelen bij geldproblemen.

Taboe

Voor veel mensen, rust er een taboe op schulden. "Je kan het er met niemand echt over hebben zonder dat ze je raar aankijken en denken dat je een wanbetaler of feestbeest bent", vertelt een van de hulpvragers.

Máxima bezocht SchuldHulpMaatje vanuit haar functie als erevoorzitter van platform ‘Wijzer in geldzaken’. In deze functie vraagt ze aandacht voor financiële opvoeding en verstandig omgaan met geld.

Máxima: SchuldHulpMaatje geeft mensen weer kans op geluk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl