Volgens de VVD zou het goed zijn voor samenwerking tussen gemeenten.
NOS Nieuws

Wethouders niet aan de slag in meer dan één gemeente

Er komt geen experiment met wethouders die in meerdere gemeenten tegelijk werken, zoals de VVD heeft voorgesteld. Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Volgens Plasterk hebben lokale bestuurders geen behoefte aan zo'n experiment.

De VVD kwam ruim een jaar geleden met het idee. Het Kamerlid Van Oosten lanceerde een plan waarbij zogeheten samenwerkingsbestuurders aan de slag zouden gaan in meerdere gemeenten. Van Oosten opperde het plan omdat het volgens hem in de samenwerking tussen gemeenten soms onduidelijk is wie waar verantwoordelijk voor is.

Volgens Van Oosten zou het goed zijn voor de democratie als één wethouder verantwoording aflegt aan verschillende gemeenteraden. Dan zouden er minder bestuurders nodig zijn en kan er efficiënter met belastinggeld omgesprongen worden, aldus Van Oosten.

Geen behoefte

Plasterk zegde toe te onderzoeken of er behoefte was aan zo'n proef. De minister heeft er nu met wethouders, burgemeesters, raadsleden en wetenschappers over gepraat, en die blijken er geen behoefte aan te hebben. De huidige samenwerking voldoet volgens hen genoeg.

De minister wijst er ook op dat een wethouder nu al bij een collegevergadering van een andere gemeente aanwezig kan zijn, als adviseur. Ook kan een gemeenteraad een wethouder uit een andere gemeente uitnodigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl