Shell Moerdijk ANP

Een menselijke fout is de oorzaak van het weglekken van 25 ton gevaarlijk gas bij Shell in Moerdijk. Dat is de uitkomst van een intern onderzoek dat Shell liet uitvoeren.

Het lek ontstond na reparatiewerkzaamheden aan een installatie van Shell. Na afloop daarvan vergat een medewerker een afsluiter dicht te draaien. Daardoor kon in de periode 21 november tot 27 januari zo'n 25 ton ethyleenoxide weglekken.

Shell heeft in het onderzoek geen andere onregelmatigheden, mankementen of afwijkende emissies vastgesteld. Door de lekkage uit de afsluiter, die op 25 meter hoogte zat, zijn er volgens Shell op grondniveau geen grenswaarden overschreden waardoor de volksgezondheid in gevaar is gekomen.

Verbeterprogramma

Shell gaat naar aanleiding van het incident een al lopend verbeterprogramma versneld invoeren. Er komt een expertteam binnen de fabriek dat rechtstreeks rapporteert aan de General Manager van Shell Moerdijk. Daarnaast komt er een klankbordgroep waarin ook omwonenden, belanghebbenden en werknemers zijn vertegenwoordigd.

Naast het interne onderzoek van Shell doet ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek naar de lekkage.

STER reclame