Bondskanselier Merkel voor de Bondsdag
NOS Nieuws

Merkel houdt koers in vluchtelingencrisis

Voorafgaand aan de EU-top over de positie van Groot-Brittannië en de vluchtelingencrisis heeft de Duitse bondskanselier Merkel een regeringsverklaring afgegeven. Daarin vroeg ze het parlement om steun voor haar koers.

Ze herhaalde de maatregelen die Duitsland al eerder aankondigde om het aantal vluchtelingen "merkbaar" en "blijvend" te verminderen. Daarbij ligt de nadruk vooral op het bestrijden van de redenen waarom mensen vluchten en het beschermen van de EU-buitengrenzen.

Opnieuw pleitte Merkel voor een no-fly-zone in Noord-Syrië om mensen te beschermen. "De situatie daar is deprimerend en ondragelijk", zei ze.

Turkije

Met Turkije is afgesproken dat Europa jaarlijkse vaste aantallen vluchtelingen legaal zal laten komen. Maar Merkel wil daar op de komende top nog niet over praten. Ze vindt dat eerst de al afgesproken 160.000 vluchtelingen herverdeeld moeten worden, voor er over nieuwe aantallen wordt gesproken. Nu zijn pas 500 mensen ergens anders ondergebracht. "Het zou lachwekkend zijn om het nu over nieuwe aantallen te hebben", zei Merkel.

Correspondent Jeroen Wollaars: "Voorafgaand aan de speech waren de verwachtingen al naar beneden bijgesteld. Merkel wil uitstralen dat we geen grote stappen moeten verwachten de komende dagen, zodat er ook geen teleurstelling kan zijn als er inderdaad weinig uit komt."

Merkel raakt in Europa steeds meer geïsoleerd. Ook in eigen land, en vooral in haar eigen partij, staat ze onder druk. Maar opnieuw liet de bondskanselier weten dat er ook een ander Duitsland is. Merkel: "Uit enquêtes blijkt dat 90 procent van de Duitsers zegt: wie voor terreur en oorlog vlucht is welkom. Ik vind dat fantastisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl