'De problemen zijn groter dan gedacht'

De Canadese regering heeft een onderzoek aangekondigd naar de hoge moordcijfers onder inheemse vrouwen. Zij hebben een dertien keer zo grote kans om te worden vermoord of om te verdwijnen dan de rest van de Canadese vrouwen.

De afgelopen 35 jaar zijn ruim 4000 Canadese vrouwen afstammend van de oorspronkelijke bewoners van het land, omgebracht of als vermist opgegeven. Dat is veel meer dan de eerder door de overheid geschatte 1200 gevallen. De nieuwe cijfers komen van een onderzoeksinstituut voor inheemse vrouwen.

"Het is een voortdurende tragedie", zegt minister van Inheemse Zaken Carolyn Bennett. "De oorzaken van het geweld moeten worden onderzocht om toekomstige incidenten te voorkomen." Premier Trudeau heeft gezegd dat het onderzoek snel zal beginnen.

Het is niet duidelijk waarom inheemse vrouwen zo vaak het slachtoffer zijn van moord en vermissing. Onderzoek toont wel aan dat de inheemse bevolking minder geld verdient en lager is opgeleid dan de rest van de bevolking. Een slechtere educatieve en economische positie vergroot de kans op geweld en vermissing. Daarnaast zegt het onderzoek dat de meeste daders uit de eigen inheemse bevolking komen.    

Protesten

De inheemse vrouwen stammen af van de oorspronkelijke bewoners van het land: de zogeheten First Nations, de Inuits in het noorden en de Metis in het zuiden van het land. In Winnipeg, waar relatief veel inheemse bewoners leven, worden jaarlijks vrouwen dood gevonden in de rivier van de stad: de Red River.

In 2014 ontstonden er nog nationale protesten nadat het 15-jarige meisje Tina Fontaine in een zak in de rivier werd gevonden. De zaak leidde tot nieuwe aandacht voor honderden zaken van inheemse vrouwen. De moordenaar van Tina is inmiddels opgepakt en berecht.

STER reclame