Tom Dumoulin: in 2014 won hij zilver op het WK tijdrijden.
NOS Wielrennen

Tom Dumoulin krijgt eigen opera

Wordt het een heldenepos? Of een klassiek drama? Niemand die het nu nog weet. Ook de makers van Tom Dumoulin: de Opera nog niet. Het Limburgse gezelschap Opera 2.0 werkt op dit moment aan een voorstelling over de wielrenner, die dit jaar een gooi doet naar olympisch goud op de olympische tijdrit.

"Een wereldonderwerp", volgens Fenna Ograjensek, een van de initiatiefnemers. "Hijzelf als Limburger, maar ook de sport wielrennen leent zich uitstekend voor een vertaling naar een opera."

De voorstelling gaat in première op dinsdag 10 augustus, de dag van de olympische tijdrit. Die wedstrijd eindigt om 17.15 uur Nederlandse tijd; direct daarna zal de voorstelling beginnen. "Hoe het verhaal afloopt, is afhankelijk van het resultaat", vertelt Ograjensek. We zullen gaan werken met verschillende scenario's en er dan uiteindelijk één uitvoeren. Dat maakt het voor ons ook wel extra spannend."

Puccini, Wagner of Verdi?

Welke aria's er straks in Valkenburg te horen zullen zijn, is nu nog niet bekend. "De grote bekende werken van Puccini, Wagner of Verdi zullen wel terugkomen. Die zijn herkenbaar voor het publiek, zelfs als je nog nooit naar een opera geweest bent. We werken op dit moment aan de bewerking van de tekst."

Het Limburgse gezelschap heeft aan de ploeg van de wielrenner laten weten wat ze van plan zijn. "Ze vonden het geweldig, maar hij zal het zelf ter kennisgeving hebben aangenomen. Laat hem zich voorlopig maar concentreren op het fietsen. De première zal hij niet kunnen bijwonen. Maar we blijven de voorstelling na die race ook nog spelen. Dan is hij van harte welkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl