Afscheid van koffie-legende: as in eigen koffiepot

De legendarische Italiaanse koffiemaker Renato Bialetti wilde een afscheid in stijl. En dus was het gisteren bij zijn uitvaart geen gewone urn die met zijn as naast de priester stond, maar een van zijn iconische Bialetti-koffiepotten.

Bialetti overleed vorige week na een lange carrière in de koffiebusiness. Hij was met zijn familiebedrijf degene achter het commerciële succes van de Moka Express-percolator, het 'pruttelpotje', een van 's werelds beroemdste koffiezetapparaten. Op de apparaten prijkte een mannetje met een snor, gebaseerd op het uiterlijk van Renato Bialetti zelf.

De crematie van Bialetti ging gisteren gepaard met een bescheiden plechtigheid in het Noord-Italiaanse dorp Casale Corte Cerro. Onder de aanwezigen waren behalve familieleden ook veel ondernemers en lokale bestuurders. De Bialetti-fabriek had vanwege de werkgelegenheid jarenlang een belangrijke rol in de omgeving.

De drie kinderen brachten de as van hun vader naar voren in een Moka Express, met natuurlijk het bekende snormannetje. Een opmerkelijke vertoning misschien, maar de begrafenisondernemer was niet verrast. "Die man heeft het merk tot geschiedenis gemaakt", zei hij achteraf tegen Italiaanse media. "Dit was zijn wil."

STER Reclame