Max Verstappen crasht in Monaco
NOS Sport

Teambaas waarschuwt Verstappen voor valkuilen tweede jaar

Over ruim een maand begint in Melbourne een nieuw seizoen in de Formule 1 en de teams zijn al volop in voorbereiding. Volgende week gaat Max Verstappen voor het eerst dit jaar het circuit op, voor testsessies in Barcelona. Vanuit de Toro Rosso-fabriek in Faenza klinken al positieve geluiden, maar ook een waarschuwing.

Max Verstappen en Carlos Sainz kunnen volgens teambaas Franz Tost problemen krijgen als ze in hun tweede jaar in het walhalla van de autosport te makkelijk denken en geen discipline tonen. "Dan krijgen ze het moeilijk, want dan gaan ze crashen", aldus Tost in een interview met motorsport.com.

Crashen is niet nieuw voor Verstappen. Zo maakte hij tijdens zijn zesde race, in Monaco, een harde crash bij een poging om Romain Grosjean te passeren op het stratencircuit. "Het is aan ons team om de coureurs te steunen en hen te vertellen voorzichtig te zijn in het begin", aldus Tost.

'Ze kunnen niet veel sneller'

In zijn eerste jaar in de Formule 1 werd Verstappen twaalfde in het WK-klassement met een totaal van 49 punten. Zijn beste prestaties waren een vierde plaats in Hongarije en de Verenigde Staten. Teamgenoot Carlos Sainz eindigde met 18 punten als vijftiende.

“Beide coureurs hebben afgelopen jaar al een erg hoog niveau laten zien en ze kunnen niet veel sneller", aldus Tost. "Ze kunnen dankzij hun ervaring wel meer uit de auto halen tijdens de kwalificatie en ook tijdens races onder speciale omstandigheden."

Max Verstappen

'Verstappen heeft alles om wereldkampioen te worden'

De meeste aandacht gaat bij Toro Rosso uit naar de 18-jarige Verstappen, maar de 21-jarige Carlos Sainz deed het vorig jaar ook verdienstelijk. “Carlos wordt onderschat", zegt Tost. "Ik ben ervan overtuigd dat Carlos en Max dicht bij elkaar zitten en er geen groot gat zal zijn.”

De toekomst van de Formule 1 kan voor Verstappen zijn, vindt Tost. "Max Verstappen met zijn talent en zijn rijvaardigheden heeft alle ingrediënten die je nodig hebt om races te winnen en uiteindelijk ook het WK te winnen. Hij heeft een fantastische loopbaan voor zich, als hij op het juiste moment in de juiste auto zit.”

Kleur nog niet klaar

Toro Rosso heeft volgende week zijn eerste officiële testdag op het circuit van Barcelona. Het team doet dat met een nieuwe motor. Vorig seizoen beëindigde Toro Rosso vanwege de vele technische problemen de samenwerking met Renault als leverancier en in december werd een deal met Ferrari gesloten.

De nieuwe auto van Scuderia Toro Rosso, de STR11, is nog niet helemaal klaar. Omdat de deal met Ferrari pas laat beklonken werd, heeft Toro Rosso alles op alles moeten zetten om de bolide op tijd rijklaar te maken. Daardoor is het team niet toegekomen aan de bestickering van de wagen. Sainz rijdt op 22 en 24 februari zijn eerste rondjes in principe in een kale, blauwe auto. Verstappen maakt op 23 en 25 februari zijn opwachting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl