Premier Jatsenjoek
NOS Nieuws

President Oekraïne: premier Jatsenjoek moet opstappen

De regering van de Oekraïense premier Jatsenjoek heeft het vertrouwen van de coalitiepartijen verloren. President Porosjenko heeft Jatsenjoek verzocht om op te stappen en vraagt de coalitiepartijen een nieuw kabinet te vormen.

Volgens Porosjenko is er geen tijd voor nieuwe verkiezingen. Noodzakelijke hervormingen in onder meer de economie lopen dan te veel vertraging op.

De afgelopen maanden is er steeds meer kritiek op Jatsenjoek gekomen. Bij zijn aantreden twee jaar geleden was de verwachting dat hij de corruptie in het land hard zou aanpakken. Dat is nauwelijks gebeurd. Ook de bevolking heeft steeds minder vertrouwen in de premier.

De druk is zo groot dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat Jatsenjoek blijft zitten.

NOS-correspondent David-Jan Godfroid

Jatsenjoek probeert alsnog het vertrouwen van de coalitiepartijen te krijgen. De kans dat hem dat lukt is volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid nihil.

Drie van de vier coalitiepartijen hebben een motie van afkeuring ondertekend. "De druk is zo groot dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat Jatsenjoek blijft zitten", zegt Godfroid.

Ook procureur-generaal

Op verzoek van president Porosjenko is de procureur-generaal, de baas van het Oekraïense openbaar ministerie, vanmiddag opgestapt. Porosjenko drong aan op zijn vertrek, omdat de corruptie in Oekraïne niet afneemt.

De vice-procureur-generaal was al vertrokken, nadat hij eerder deze week had verklaard dat hij werd tegengewerkt bij de aanpak van corruptie in het land.

Georgische oud-president straks premier?

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili heeft al gezegd dat hij graag de opvolger van Jatsenjoek wil worden. Hij kreeg in mei vorig jaar een Oekraïens paspoort en werd gouverneur van Odessa. Daar heeft hij naar eigen zeggen de corruptie weten terug te dringen.

In een interview met de Volkskrant zegt Saakasjvili dat hij haast hetzelfde beleid toepast als tijdens zijn presidentschap in Georgië. "Als Georgië kan veranderen, dan kan Oekraïne dat zeker", zegt hij. Volgens hem zijn er groepen in het parlement die hem graag als premier zien. Ook zou president Porosjenko de optie hebben besproken met anderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl