Protesten bij gaswinningslocatie Saaksum
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

NAM ziet dit jaar af van fracken bij Saaksum

De NAM gaat dit jaar niet fracken bij het Groningse dorp Saaksum. Dat heeft het gasbedrijf laten weten aan de gemeente Zuidhorn, meldt RTV Noord.

Vorig jaar maakte de NAM bekend de omstreden methode te willen toepassen. Daarbij worden zand, water en chemicaliën op grote diepte in een boorput te pompen. Door kleine explosies ontstaan scheurtjes in het gesteente en komt gas vrij. De NAM gebruikt die methode al sinds de jaren vijftig.

De aankondiging om te gaan fracken zorgde voor protesten van omwonenden, die fel tegen de gaswinningsmethode zijn. De gemeentebesturen van De Marne en Zuidhorn vroegen minister Kamp van Economische Zaken om niet te gaan fracken.

Uitstel

De minister heeft dat verzoek naast zich neergelegd. De NAM heeft zich het protest toch aangetrokken, en stelt de gaswinning nu dus uit.

Als de NAM in de toekomst alsnog wil gaan fracken, dan gaat het bedrijf daar een nieuwe vergunning voor aanvragen. Dat gebeurt dan onder de nieuwe Mijnbouwwet. Die wet maakt een grotere betrokkenheid van omwonenden en gemeenten mogelijk.

Advertentie via Ster.nl