Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Gouden Koets op Prinsjesdag
NOS Nieuws

Rutte houdt kosten opknapbeurt Gouden Koets geheim

Premier Rutte wil het bedrag van het groot onderhoud van de Gouden Koets niet openbaar maken. Volgens de premier valt de opknapbeurt binnen de begroting van de koning en heeft Willem-Alexander de vrijheid om binnen die begroting te bepalen hoe hij met zijn geld omgaat. De renovatie van de koets zal niet tot het uitgeven van extra belastinggeld leiden, schrijft de premier in antwoord op Kamervragen van D66-leider Pechtold.

Pechtold wilde ook inzage in het onderzoek dat gedaan is naar de staat van de koets. Rutte herhaalt in zijn brief dat er werkzaamheden verricht worden aan de draagriemen, de houten wielen, het houtsnijwerk, de koorden en de kwasten op de bok en sleetse textiele materialen.

Maar de bijbehorende stukken worden in de beantwoording van de brief niet meegestuurd. "Dan wordt getreden in de grondwettelijke bevoegdheden van de koning om met inachtneming van het openbaar belang zijn 'Huis' in te richten". Het openbaar maken van individuele uitgaven van de koning is in strijd met de artikel 41 van de Grondwet, waarin staat dat de koning recht heeft op zijn eigen levenssfeer.

D66 en SP: waarom geeft Rutte geen openheid?

Langdurige restauratie

Hoelang de opknapbeurt precies zal duren, is ook onbekend. De premier spreekt over "enkele jaren", omdat het een tijdrovend en specialistisch werk is. "De verschillende specialisten kunnen niet gelijktijdig aan het rijtuig werken." De renovatie duurt zo lang, omdat de hele koets uit elkaar gehaald moet worden. "Het is de eerste keer dat de Gouden Koets een grote restauratiebeurt ondergaat."

Kramp

D66 en SP nemen geen genoegen met het antwoord van Rutte en willen opnieuw opheldering van de premier. D66 begrijpt de opstelling van Rutte niet. "Waarom schiet hij steeds in die kramp van geheimzinnigheid bij de informatievoorziening aan de Kamer over het koningshuis", zegt een woordvoerder. De partij wil dat de premier transparanter communiceert. SP-Kamerlid Van Raak wil weten of de onderhoudskosten van de Gouden en de Glazen Koets een staatsgeheim zijn. Ook wil de SP'er duidelijkheid over de renovatiekosten van de Glazen Koets, het andere gala-rijtuig van het Nederlandse Koninklijke Staldepartement.

De Gouden Koets was een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging in 1898. In 1901 werd het rijtuig voor het eerst gebruikt bij het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik. De Gouden Koets wordt gebruikt op Prinsjesdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl