Het Hollywood Presbyterian Medical Center
NOS Nieuws

Internetcriminelen houden ziekenhuis VS al week offline

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Grote problemen bij het Hollywood Presbyterian Medical Center in Californië. De computers van de zorginstelling zijn het slachtoffer geworden van ransomware. Dit is een chantagemethode waarbij internetcriminelen een computer via speciale software vergrendelen. Zij heffen die vergrendeling pas op als er door het slachtoffer "losgeld" is betaald.

Zolang het ziekenhuis niet heeft betaald kunnen de computers niet worden gebruikt. Het is daardoor niet mogelijk om CT-scans te maken en documenten te raadplegen. Verder is het werk in het lab stilgelegd en is de apotheek onbereikbaar. Ook is het niet mogelijk om patiënteninformatie aan te vullen of te e-mailen.

Medewerkers zijn aangewezen op fax-apparaten en alles moet op papier worden genoteerd.

3,6 miljoen dollar

Zelfs de systemen op de noodhulp-afdeling hebben er last van gehad, zegt de topman van het ziekenhuis in gesprek met de de lokale zender NBC Los Angeles. Een aantal patiënten is overgebracht naar andere ziekenhuizen.

Er is contact met de politie en de FBI, maar het is volgens CSO Online nog altijd onduidelijk wie er achter de aanval zit. Wel is duidelijk dat de criminelen 3,6 miljoen dollar aan losgeld eisen. Volgens de topman van het ziekenhuis was de aanval willekeurig, maar hij weidde verder niet uit over wat er precies is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl