NOS Nieuws

Kamer wil downtest toegankelijk maken voor alle zwangere vrouwen

De NIPT-test, waarmee het syndroom van Down kan worden vastgesteld bij ongeborenen, moet voor alle vrouwen toegankelijk worden. Dat vindt de Tweede Kamer. Vanmiddag praten de Kamer en minister Schippers over medische ethiek. PvdA en SP willen ook dat de test vergoed gaat worden, de VVD twijfelt daar nog over.

Tegenstanders vrezen de gevolgen: te veel politieke sturing en ouders die onder druk komen te staan. Zij bieden vanmiddag voorafgaand aan het debat een zwartboek aan de Kamer aan.

Tefke Dannijs, initiatiefneemster van "Zo is Downsyndroom" is vooral bang dat ouders onder veel druk komen te staan als de test straks voor iedereen toegankelijk is. "Meer dan 90 procent beslist nu al hun kind niet geboren te laten worden als bekend is dat het down heeft. De druk zal alleen maar toenemen. Mensen zullen er straks op aangekeken worden dat ze hun downkind geboren laten worden".

Verboden

De Non-Invasieve Prenatale Test was lange tijd verboden. Sinds twee jaar mogen academische ziekenhuizen bij vrouwen met een verhoogd risico de test aanbieden. Maar dan alleen als bij de combinatietest (de nekplooimeting en een bloedtest) is aangetoond dat het kindje mogelijk down heeft.

Bij de NIPT-test kunnen door bloedonderzoek drie aandoeningen worden getest, het syndroom van Down, het syndroom van Edwards en het syndroom van Patau. De aanbieders van het zwartboek vinden het jammer dat er geen keuze is om Edwards en Patau te testen zonder down. "Je kunt straks niet zeggen dat je niet op Down wil testen. Down lijkt nu ook op een ernstige aandoening, dat is het niet. Iedereen moet vrij zijn in beslissing, en de overheid moet er uit als sturende factor."

De ChristenUnie is het daarmee eens en vreest voor een down-vrije samenleving. De partij wijst er ook op dat in landen waar de test al langer voor iedereen toegankelijk is, het aantal kinderen dat met down geboren wordt is gedaald.

Voorstanders

De Partij van de Arbeid is daar niet bang voor. "Je ziet nu ook dat ouders die weten dat ze een kind met down krijgen een heel bewuste keuze maken. Dat zal niet veranderen. De test moet zo snel mogelijk voor iedereen betaald toegankelijk worden", zegt Kamerlid Wolberts. "Mensen reizen nu naar het buitenland voor de test, een ongewenste situatie. En de test is veiliger dan een vruchtwaterpunctie".

Ook de SP en VVD willen de test toegankelijk maken, de VVD is er nog niet uit of het voor iedereen vergoed moet worden.

De aanbieders van het zwartboek hopen dat de politieke partijen nog eens goed gaan nadenken over hun voornemens. Vanmiddag voorafgaand aan het debat bieden ze hun zwartboek aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl