Vodafone en Ziggo gaan fuseren
NOS Nieuws

Vodafone en Ziggo gaan samen

Telecomaanbieders Ziggo en Vodafone gaan hun krachten bundelen. Als één provider met een vast en een mobiel netwerk willen de bedrijven de concurrentie aangaan met KPN, T-Mobile en Tele2.

Beide bedrijven krijgen de helft van de gezamenlijke onderneming in handen. Vodafone moet daarvoor 1 miljard euro betalen aan het moederbedrijf van Ziggo, Liberty Global. "Dat heeft te maken met de waardering van de bedrijven", aldus Barbara de Ridder, directielid van Vodafone.

Mike Fries, directeur van Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, vindt dat de mobiele tak van Vodafone en Ziggo's tv- en breedbanddiensten elkaar goed aanvullen. "Deze combinatie van vaste en mobiele netwerken in Nederland zal voordelen opleveren voor Nederlandse consumenten en bedrijven", verwacht hij.

Bezuinigen

De nieuwe combinatie zal samen onder meer 3,2 miljoen breedband abonnees, 2,6 miljoen vaste telefonie abonnees en 5,3 miljoen mobiele telefonie abonnees tellen.

Door de twee bedrijven te combineren kunnen ze efficiënter en voordeliger werken. Zo kunnen ze gebruik maken van elkaars infrastructuur, IT-systemen en worden de marketing en de site samengevoegd. Daardoor zal de joint-venture naar verwachting zeker 3,5 miljard euro minder aan kosten maken.

Maar wat consumenten en bedrijven hier precies van gaan merken, is nog niet duidelijk. De Ridder: "Of er lagere tarieven komen is uiteindelijk aan het nieuwe management."

Banen weg

Wel zullen door het samengaan waarschijnlijk ook banen verdwijnen. "De verwachting is dat er mensen weg moeten, maar over de aantallen kan ik nog niets zeggen", aldus De Ridder.

In een gezamenlijk persbericht schrijven de bedrijven dat ze in beginsel hun eigen namen houden. De samenwerking moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. Waarschijnlijk is de samenvoeging eind dit jaar afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl