NOS Nieuws

Politie stopt nu echt met flitsen bij filevorming

Veel automobilisten trappen op de rem als ze een flitser zien

De politie en Rijkswaterstaat hebben afgesproken een einde te maken aan files die ontstaan door snelheidscontroles. Een betere communicatie tussen beide partijen moet ertoe leiden dat de flitsacties sneller worden stopgezet.

Veel automobilisten trappen hard op de rem als ze in de berm een busje of een statief met camera zien. Als het druk is op de weg kan dat leiden tot een lange file. Ook ongelukken zijn niet uitgesloten.

Afgesproken is nu dat Rijkswaterstaat de politiemeldkamer inseint als een flitsactie leidt tot slechte doorstroming van het verkeer. De meldkamer zoekt dan contact met het mobiele flitsteam. In de meeste gevallen wordt de flitsactie dan stopgezet.

Protocol

De Verkeersinformatiedienst (VID) klaagde al vaker over de flitsfiles. "Toch gebeurt het nog regelmatig dat files het gevolg zijn van de snelheidscontroles", zegt Patrick Potgraven van de VID.

Volgens Alfred van Beilen van de politie Midden-Nederland werden de oude afspraken inderdaad niet altijd nagekomen. "Door slechte communicatie ging het flitsen vaak te lang door. Nu is er een nieuw protocol waar iedereen zich aan moet houden."

Potgraven hoopt dat de flitsfiles binnenkort tot het verleden behoren. "De controles zijn bedoeld om het veiliger op de weg te maken en niet onveiliger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl