Nina Gantz met haar Bafta in haar studentenkamer annex studio
NOS Nieuws

'Ik keek recht in het gezicht van Leonardo DiCaprio'

Het contrast met andere prijswinnaars kon niet groter zijn. De Britse Bafta-filmprijs die Nina Gantz gisteravond uitgereikt kreeg, won ze met een productie die ze deels op haar studentenkamer in elkaar had geknutseld.

Zo stond ze gisteravond op hetzelfde podium waar ook de gevierde acteur Leonardo DiCaprio een Bafta in ontvangst nam.

Een dag later is de Nederlandse nog steeds een beetje overdonderd. "Ik zat achterover in de zaal tot mijn naam werd genoemd. Toen moest ik ineens iets zeggen. Leonardo DiCaprio zat vooraan en ik keek recht in zijn gezicht."

'Gisteren zat ik in een Audi naar een private party, nu in een studentenkamer'

De 28-jarige Gantz kreeg de prijs voor haar animatiefilm Edmond, een aaibaar mannetje met bij nader inzien een luguber trekje: Edmond is een kannibaal. "Maar dat is uit liefde. Zoals we allemaal wel een stukje willen hebben van iemand van wie je erg veel houdt. Dat heeft Edmond ook. Wij kunnen daarmee stoppen, hij niet."

Er kwam geen productiemaatschappij aan te pas. Alles is gemaakt door Gantz en haar klasgenoten en vrienden. Actrice Loes Luca, moeder van de prijswinnaar, breide de truien van de poppetjes.

Ze had helemaal niet verwacht dat ze zou winnen. "Dat zegt iedereen waarschijnlijk, maar ik was genomineerd met een echte legende uit de animatiewereld, Richard Williams. Hij heeft mij de techniek van het animeren geleerd. Ik dacht, die man is 80 jaar oud, heeft twaalf jaar aan zijn film gewerkt, hij krijgt de prijs natuurlijk."

Ik had zelf mijn haar gedaan. Aan het einde van de avond stortte mijn kapsel in.

Nina Gantz

Gantz had met Edmond al tientallen prijzen gewonnen, maar de Bafta-uitreiking was toch bijzonder. Ze was er helemaal niet op voorbereid, zegt ze lachend. "Toen ik aankwam hoorde ik van mijn producer dat ik mijn haar en make-up had kunnen laten doen in het chique Savoy-hotel, net als de andere genomineerden. Dat had ik even gemist. Een van mijn huisgenoten had me opgemaakt en ik had zelf mijn haar gedaan. Aan het einde van de avond stortte mijn kapsel in."

Vaak maken Bafta-winnaars kans op een Oscar, maar daarvoor is Edmond niet genomineerd.

De prijs van Gantz in haar keuken naast de broodrooster

Het feest dat ze gisteravond in haar woonplaats Londen beleefde is om nooit te vergeten. "Het was heel interessant om mee te maken. Ik werd in een Audi naar een private party gebracht, en nu zit ik weer gewoon op mijn studentenhuis waar ik met drie anderen woon."

Ze schrijft nu aan een nieuwe korte film en doet klussen met verschillende producenten. "Ik heb een jaar langs filmfestivals gereisd. Dat was heel erg leuk, maar nu wil en moet ik weer gewoon aan de slag. Ik wil weer iets gaan maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl