De premiers Orban en Szydlo in Praag
NOS Nieuws

Orban wil dam opwerpen bij Bulgarije en Macedonië

De Hongaarse premier Orban heeft de hoop opgegeven dat Griekenland met Europese hulp in staat zal zijn Europa te beschermen tegen de instroom van asielzoekers. In Praag stelde hij voor een nieuw, ondoordringbaar hek te bouwen aan de grens van Macedonië en Bulgarije om de toestroom van asielzoekers uit vooral Syrië en Irak te stuiten.

Orban was in Praag waar de Visegrad Groep bijeen was, drie dagen voor de Europese top over immigratie. In de groep zitten Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije. De groep werd 25 jaar geleden opgericht om hun integratie in Europa te versnellen. Macedonië en Bulgarije waren vandaag ook in Praag vertegenwoordigd. Zij lijken wel voor het plan van Orban te voelen.

Het voorstel van Orban is controversieel. Het werd niet opgenomen in de slotverklaring van de bijeenkomst in Praag, maar op een persconferentie achteraf leken Polen en Slowakije zich achter het voorstel te scharen. De Poolse premier Szydlo zei dat het alternatieve plan niet gericht is "tegen welk EU-lid dan ook".

Voor de bijeenkomst in Praag begon, stelde de Europese Commissie nog eens 10 miljoen euro beschikbaar aan Macedonië om de maatregelen aan de grens te verbeteren.

In de slotverklaring van de Visegrad-landen wordt de noodzaak nog eens beklemtoond om de grenzen te versterken om een herhaling van de asielinstroom van het afgelopen jaar te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl