IS gebruikte mosterdgas, zegt diplomaat op basis van onderzoek

Een Koerdische vlag boven de citadel van Erbil AFP

IS-strijders hebben vorig jaar Koerdische troepen in Irak aangevallen met mosterdgas. Een diplomaat heeft dat gezegd op basis van onderzoek van de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Een bron binnen de OPCW bevestigt dat laboratoriumtesten hebben uitgewezen dat vorig jaar augustus ten zuidwesten van Erbil gifgas is ingezet tegen de Koerden. De bron sprak op basis van anonimiteit; een officiële mededeling van de OPCW over deze kwestie moet nog komen.

Saddam

Het is voor zover bekend de eerste keer sinds de val van het regime van Saddam Hussein dat mosterdgas in Irak is gebruikt. Deskundigen denken dat het mosterdgas afkomstig is uit een opslagplaats in Syrië. Ook kan het zijn dat militanten zich de basiskennis hebben eigengemaakt om het gas te produceren.

Het chemische wapenarsenaal in Irak is grotendeels vernietigd in de periode dat Saddam Hussein aan de macht was, hoewel Amerikaanse troepen nog wel enkele voorraden hebben gevonden tijdens de bezetting van Irak in de periode 2003-2011.

Assad

In oktober stelde de OPCW al vast dat mostergas was gebruikt in Syrië, in het gebied dat in handen is van IS.  

Syrië heeft zijn voorraad chemische wapens onder internationaal toezicht laten verschepen en vernietigen. Die operatie begon na de aanval met zenuwgas in een buitenwijk van Damascus in 2013. Westerse landen gaven het bewind van president Assad daarvan de schuld, maar Assad heeft dat steeds tegengesproken.

STER Reclame