Staalarbeiders protesteren tegen staaldump China

Betogers in Brussel EPA

Duizenden werknemers uit de Europese staalindustrie demonstreerden vandaag in Brussel. Zij vroegen aandacht voor het dumpen van staal op de Europese markt door onder andere Rusland en China. 

Ook uitten ze hun bezorgdheid over het toekennen van een markteconomiestatus aan China door de EU. Dat zou de Volksrepubliek betere handelsrechten geven, terwijl de Europese staalindustrie de concurrentie nu al bijna niet aan kan. 

De demonstranten komen uit heel Europa. Een groep van zo'n driehonderd werknemers van Tata Steel uit IJmuiden reisde speciaal voor deze demonstratie af naar Brussel. 

Dumpen

De Chinese staalproductie dumpt op grote schaal staal onder de kostprijs op de Europese markt. Zij hebben een overcapaciteit van zo’n 300 miljoen ton staal per jaar, terwijl de totale jaarlijkse staalproductie in Europa 160 miljoen ton bedraagt. 

De Europese Commissie is op de hoogte van de kritiek en heeft al meerdere maatregelen doorgevoerd om de Europese staalindustrie te beschermen. Volgens Karl Köhler, CEO van Tata Steel in Europa, zijn deze maatregelen echter halfslachtig en hebben ze onvoldoende effect.