De filialen van V&D blijven vandaag en morgen gesloten
NOS Nieuws

'De moed zakt velen bij V&D in de schoenen'

Teleurgestelde klanten voor de ingang van de V&D: de winkels van het warenhuis gaan vandaag niet open. Zojuist werd bekend dat ze zeker een maand dicht blijven.

Voor het winkelend publiek kwam de dichte deuren vandaag als een verrassing.

De winkels zouden vandaag en morgen sowieso dicht zijn gegaan, zegt V&D-woordvoerder Edwin van Wijk. "De curatoren hebben op 31 december bij het faillissement bepaald dat de winkels nog anderhalve maand zouden open blijven. Dat is morgen."

Om een faillissement goed te kunnen afwikkelen moet je inventariseren welke voorraad er nog in de winkels is, zegt van Wijk. "Dat moet worden afgerekend met de schuldeisers, ook na een doorstart.”

'Winkels moesten vandaag sowieso dicht'

Toch wist het personeel tot vanmorgen nog van niks. "Dat klopt, maar dat was ook niet nodig”, aldus Van Wijk. Waarom de medewerkers niet eerder zijn ingelicht dat de winkels voorlopig dicht blijven, wil hij niet zeggen. Sympathie is er wel. “Het is heel vervelend dat het personeel vandaag deze mededeling heeft moeten krijgen."

Tot nu toe streefden de curatoren ernaar om vandaag met definitief nieuws over een eventuele doorstart te komen. De verhuurders van de winkelpanden spreken daarover al weken met de curatoren, mogelijke investeerders en Cool Investments. Maar vandaag vroegen de curatoren nog drie dagen uitstel aan. Wat er met de 62 winkels en 8000 werknemers gaat gebeuren, is dus nog niet duidelijk.

Vakbond CNV is teleurgesteld over het uitstel en de plotselinge sluiting van de winkels. "Het personeel vindt het verschrikkelijk", zegt Martijn den Heijer van CNV. "Je merkt dat mensen een moeilijk weekend achter de rug hebben, zich echt op deze dag hadden ingesteld. Vandaag zouden ze horen hoe hun toekomst bij V&D eruit zou zien. Ja, dus niet."

'We kunnen binnen ook aan de gang'

Vanaf woensdag krijgt het personeel ook niet meer betaald via de loongarantieregeling van het UWV. "Dat betekent dat de medewerkers thuis zullen blijven en de winkels dicht zullen blijven. Die gaan pas weer open als er overeenstemming is over een doorstart", aldus Van Wijk.

Waar een deel van het personeel vandaag nog wel voor nodig is, is de inventarisatie van de boedel. "Dat wil zeggen: alle artikelen die nog in de winkels en de magazijnen liggen inscannen. En zorgen dat we precies weten welke goederen niet verkocht zijn, van wie ze zijn en naar wie ze terug moeten na een doorstart of einde", legt Van Wijk uit.

Hoop

Of het nou een goed of een slecht teken is dat er nog drie extra dagen nodig zijn voor onderhandelingen, daarover zijn de meningen verdeeld. Van Wijk: "Het is nog lang niet gedaan."

Maar Den Heijer ziet het somberder in. "Voor het weekend werd gezegd dat de financiering rond was. Nu blijkt die ineens weer een probleem te zijn. Ik heb een beetje het gevoel dat ze wat verder van de oplossing zijn verwijderd dan afgelopen vrijdag. Zolang er uitstel wordt gevraagd mag je hopen, maar volgens mij zakt de moed velen in de schoenen."

Mocht er geen oplossing liggen de komende drie dagen, dan zullen de deuren van het warenhuis definitief dicht blijven. De curatoren zullen de boedel dan verkopen en zorgen dat het geld naar de schuldeisers gaat.

Uitstel en afstel

Han Bekke, directeur van Modint (fabrikanten en importeurs van kleding) klinkt ook wat somber: "Je kunt natuurlijk denken: van uitstel komt afstel. Ik had een goed gevoel toen bekend werd dat Roland Kahn de zaak wilde overnemen. Voor ons zou dat beter zijn. Het uitstel geeft aan dat het allemaal enorm gecompliceerd ligt."

Modint houdt een voorkeur voor Kahn. "Bij zijn plan vallen er natuurlijk ook een aantal V&D's af, maar we kunnen wel weer snel leveren. Hudson's Bay wil eerst maanden dicht en uiteindelijk hebben ze geen inkoopafdeling in Nederland. Dus daar schieten wij niet veel mee op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl