NOS Nieuws

Roken kost zeker 21 miljard per jaar

Roken kost de samenleving in totaal tussen de 21 en 43 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit berekeningen van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de Stichting Eindspel Tabak.

De stichting streeft naar de geleidelijke invoering van een totaalverbod op de verkoop van tabak, omdat roken ten koste gaat van de volksgezondheid. Zo sterven in Nederland 20.000 mensen per jaar aan ziektes die worden veroorzaakt door roken.

Kosten en baten

SEO heeft in zijn berekeningen allerlei kosten en baten van roken meegenomen. Kosten zijn bijvoorbeeld de waarde van verloren levensjaren, verlies van kwaliteit van leven, productieverlies en zorgkosten. Onder baten vallen onder meer AOW- en pensioenuitkeringen die niet uitbetaald hoeven te worden.

Omdat er veel onzekerheden zijn, stelde SEO drie scenario's op: een met lage kosten, een met hoge kosten en een met middelhoge kosten. Op grond daarvan concludeert het bureau dat in Nederland de totale kosten van roken tussen de 21,1 en 43,2 miljard euro liggen.

Totaalverbod

Roken vergroot de kans op long-, darm- en leverkanker, andere longziekten en hart- en vaatziekten. Gemiddeld sterven in Nederland 20.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken.

Een gemiddelde roker sterft tien jaar eerder dan iemand die nooit gerookt heeft. Toch rookt 25 procent van de Nederlanders. De meesten begonnen op jonge leeftijd en komen er nooit meer van af.

Om te voorkomen dat jongeren in contact komen met tabak streeft de stichting Eindspel Tabak naar de invoering van een rookverbod voor mensen die na een nog te kiezen jaar worden geboren, of een verbod om aan deze mensen tabak te leveren. Dat jaar zou 2017 kunnen zijn.

De stichting Eindspel Tabak is opgericht door medici en bestuurders in de zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl