Studio Voetbal 14 februari 2016
NOS Voetbal

Een crisis, een documentaire en een roze wolk

Zlatan Ibrahimovic, Dirk Kuijt, Vincent Janssen. Drie spitsen in het middelpunt van de belangstelling. Van de eerste is een film gemaakt, de tweede is momenteel niet te benijden en de derde verkeert op een roze wolk. In Studio Voetbal kwamen ze alle drie aan bod.

Kuijt leed zondag met Feyenoord de zevende nederlaag op rij in de eredivisie. Ook hij deelt in de malaise. "Van de geroutineerde spelers als Kuijt, El Ahmadi en Elia mag je meer verwachten", aldus Youri Mulder. "Ze hebben allemaal op een hoger niveau geacteerd."

Lastig parket

"AZ heeft het geluk gehad dat El Hamdaoui vertrok naar het Midden-Oosten. Daardoor kon Dos Santos spelen", stelt Co Adriaanse, die daarmee wil zeggen dat het gedwongen vertrek van een routinier soms een zegen kan zijn voor een trainer omdat het de weg vrijmaakt voor een jongere speler.

Gezien de iconische status die Kuijt geniet bij het legioen is Giovanni van Bronckhorst welhaast verplicht Kuijt op te stellen, laat Adriaanse tussen de regels doorschemeren. Dat brengt de trainer in een lastig parket, meent Adriaanse: "Niks ten nadele van Kuijt, want hij is een voorbeeld, maar je moet Kuijt ook altijd opstellen. Dat gaat in de spits nu ten koste van Kramer. Maar het ligt niet aan Kuijt hoor, absoluut niet."

'Het ligt niet aan Kuijt, maar...'

Wat moet er veranderen? "Feyenoord heeft te veel slechte spelers. Op den duur moet de leiding worden vervangen", aldus Willem Vissers van de Volkskrant. "De Kuip moet vervangen worden", aldus Adriaanse. "Meer jeugdspelers in de ploeg", zegt Jan Mulder.

Een voormalig jeugdspeler van Feyenoord maakt dit seizoen furore bij AZ. Al acht keer scoorde Vincent Janssen in 2016 en in totaal vond hij tot dusver dit seizoen veertien keer het net.

'Vincent Janssen beter dan Milik'

Youri Mulder analyseerde hem afgelopen weekend tegen Heracles en was onder de indruk. "Waarom hebben andere clubs hem niet opgepikt uit de Jupiler League? Omdat AZ een goede scouting heeft. Hij is beter dan Milik, kan naar links en rechts draaien."

Volgens Adriaanse is Janssen nog geen kandidaat voor Oranje. Van Vissers mag hij wel een kans krijgen in de komende oefenduels. Achter Luuk de Jong, volgens Vissers "de beste spits van Nederland".

Becoming Zlatan

Vissers bekeek namens de Volkskrant de documentaire Becoming Zlatan, over een andere spits, Zlatan Ibrahimovic. "Een prachtig document over de volwassenwording van een van de grootste sterren van het internationale voetbal", schreef hij.

Ook Adriaanse komt in de film voor. Adriaanse was trainer toen Ibrahimovic naar Ajax kwam. "Ik bekeek hem met Leo Beenhakker in La Manga tijdens een oefenduel en heb hem vooral in de warming-up gadegeslagen. Daar zag je al zijn ongelooflijke vaardigheid en unieke persoonlijkheid. Ik zag dat hij iets bijzonders had. Hij maakte veel indruk. Zo jong en zo allround."

'Ibrahimovic maakte heel veel indruk'

Toch had Ibrahimovic het aanvankelijk moeilijk in Amsterdam. "Hij kwam uit een tweespitsensysteem in Zweden en moest bij Ajax spelen in 4-3-3, moest loopacties maken voor anderen en samenspelen. Dat heeft hij geleerd. Hij is nog niet over zijn hoogtepunt heen. Nog steeds is hij belangrijk voor Paris Saint-Germain."

"Waarom redde hij het wel en Mido niet", vraagt Youri Mulder zich af. "Mido had minder kwaliteit, maar was ook vooral op mentaal gebied erg kwetsbaar", zegt Adriaanse.

Volgens Jan Mulder zag je bij de presentatie bij Ajax al dat Ibrahimovic een persoonlijkheid was. "Een beetje als Vincent Janssen..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl