Twee Israëliers dragen een gedode Palestijnse aanvaller bij de grenspost bij Jeruzalem weg
NOS Nieuws

Opnieuw geweld op Westoever: vijf Palestijnen gedood

Bij vier afzonderlijke incidenten op de Westelijke Jordaanoever heeft het Israëlische leger zeker vijf Palestijnen doodgeschoten. Het laatste incident was bij de Damascuspoort in Jeruzalem. Daar werden twee Palestijnen gedood die het vuur openden op Israëlische militairen.

Bij de stad Jenin schoot het leger eerder op de dag twee jongens van 15 dood. Volgens een legerwoordvoerder gebeurde dat nadat een van hen Israëlische militairen onder vuur had genomen.

Mes

Korte tijd later werd een 17-jarige Palestijn neergeschoten bij een controlepost bij Jeruzalem. Hij was met een mes afgerend op een paramilitaire grenswacht, die dankzij de snelle reactie van een collega ongedeerd bleef. De aanvaller kwam uit een dorp bij Bethlehem.

In de afgelopen vijf maanden zijn 27 Israëliërs en zeker 162 Palestijnen omgekomen bij steekpartijen en andere aanvallen op straat. De meeste Palestijnse slachtoffers zijn aanslagplegers die door het leger en de politie werden gedood.

Volgens Israël zet het Palestijnse bestuur de bevolking op tegen Israël met een gerichte haatcampagne en de verheerlijking van omgekomen aanslagplegers.

Nederzettingen

De Palestijnen verklaren de gewelddadigheden uit frustratie over de Israëlische afsluiting van de Palestijnse gebieden, de bouw van Joodse nederzettingen in Palestijns gebied en de vervlogen hoop op vredesoverleg.

Volgens een mensenrechtenorganisatie heeft Israël vorig jaar 1800 huizen op de Westoever gebouwd voor Joodse kolonisten. De internationale gemeenschap is fel tegen deze uitbreidingsprojecten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl