Deelnemers verzamelden zich vanochtend om 7 uur bij de start van de Winterfiets Elfstedentocht Omrop Fryslân / Jantine Weidenaar

De Winterfiets Elfstedentocht in Friesland is stilgelegd vanwege het slechte weer. De stempelposten worden in etappes gesloten en twaalf EHBO-teams gaan de Elfstedenroute langs om deelnemers thermodekens te geven.

Bij de Winterfiets Elfstedentocht fietsen 1200 deelnemers een tocht van ruim tweehonderd kilometer langs de Friese elf steden. De start en finish is in Leeuwarden. Vandaag was het de tweede editie.

"Een boel mensen hebben zich verkeken op de absolute temperatuur, die net boven het vriespunt ligt. De gevoelstemperatuur is wel tien graden lager", zegt Eric Lansu van de organisatie tegen Omrop Fryslân. Wie om 14.00 uur niet voorbij Bartlehiem was, mocht niet meer verder. De organisatie regelt vervoer voor deelnemers die niet meer verder mogen.

Onderkoelingsverschijnselen

Het besluit om het evenement af te gelasten is genomen na overleg met weerman Piet Paulusma. Die heeft gezegd dat het weer niet zal verbeteren. Op wat onderkoelingsverschijnselen na, is er tot nu toe geen gevaar geweest voor de deelnemers.

Van de deelnemers zullen er bij deze editie weinig fietsend de eindstreep halen. Om 14.00 uur vanmiddag was ongeveer de helft al met alternatief vervoer op de terugreis naar Leeuwarden.

STER reclame