Negende Republikeins debat: vuil potje straatvechten

V.l.n.r.: Bush, Cruz, Trump AFP

De Republikeinse presidentskandidaten hebben in hun negende televisiedebat een nog hardere toon aangeslagen dan bij eerdere confrontaties. In het debat in South Carolina, dat werd uitgezonden door CBS, vielen herhaaldelijk woorden als leugenaar , 'nasty' of 'nasty guy'. 

Correspondent Wouter Zwart vond het debat al snel op een "vuil potje straatvechten" lijken. Hij vroeg zich op Twitter ook af of het geen tijd was om gele of rode kaarten of een strafbank te introduceren. "Wat een vertoning". 

De grootste vete werd uitgevochten tussen Donald Trump en Jeb Bush. Trump noemde de Irak-oorlog, die door Jebs broer George W. Bush is begonnen, een "dikke vette fout". Even later zei Jeb Bush dat Trump zijn buitenlandbeleid uit talkshows haalt. Verderop in het debat stelde Trump weer dat Bush' 90-jarige moeder zich beter kandidaat had kunnen stellen.

De twee heren vochten op het podium een verbale bokswedstrijd uit:

Een potje straatvechten met presidentskandidaten

Trump kreeg het ook opnieuw aan de stok met Ted Cruz. Die twee staan bovenaan in de peilingen. Cruz verweet Trump in het debat dat hij geen echte conservatief is. De vastgoedmagnaat sloeg terug met de woorden: "Je bent een grote leugenaar. Je bent waarschijnlijk nog erger dan Jeb Bush".

Trump tegen Cruz: je bent een leugenaar

Het debat in South Carolina was het negende televisiedebat in de voorverkiezingen. Er volgen er nog drie: op 25 februari, 3 maart en 10 maart.

Hooggerechtshof

De kandidaten stonden ook stil bij het overlijden van rechter Antonin Scalia, een van de leden van het Hooggerechtshof. De opvolging van Scalia kan grote invloed hebben op de stemverhouding binnen het hof.

President Obama wil in zijn laatste jaar als president zelf nog een opvolger benoemen, tot woede van de Republikeinen. Die vinden dat de benoeming over de verkiezingen van 8 november moet worden getild. Trump had dan ook een opdracht voor Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat: "vertraging, vertraging, vertraging".