Antonin Scalia in 2011
NOS Nieuws

Zware politieke strijd dreigt om opvolging rechter VS

In de Verenigde Staten is rechter Antonin Scalia overleden. Hij was een van de negen leden van het Hooggerechtshof en werd gezien als een van de conservatiefste.

Opperrechter Roberts maakte het overlijden van Scalia bekend. Hij noemde hem een buitengewone jurist en persoonlijkheid.

De opvolging van Scalia kan grote gevolgen hebben voor de stemverhouding van het Amerikaanse Hooggerechtshof, zegt correspondent Wouter Zwart.

President Obama zegt dat hij zijn verantwoordelijkheid zal nemen en een opvolger voor Scalia zal aanwijzen. In een persverklaring benadrukte hij dat de grondwet hem die verantwoordelijk geeft en dat hij die zeer serieus neemt.

Daarmee ligt een stevig conflict met de Senaat op de loer. Die moet Obama's voordracht goedkeuren, maar de Republikeinen hebben er de meerderheid en die willen een benoeming uitstellen tot na de presidentsverkiezingen. Die zijn in november. De Democraten vinden het onverantwoord om zo lang te wachten.

Scalia was dertig jaar lid van het Hooggerechtshof. Hij werd in 1986 benoemd door toenmalig president Reagan. Als conservatieve rechter sprak hij zich onder meer uit tegen het homohuwelijk en abortus. Ook had hij grote invloed bij het besluit om George W. Bush na de presidentsverkiezingen in 2000 aan te wijzen als winnaar.

Antonin Scalia stierf vorige nacht in Texas, waar hij naar verluidt op jachtreis was. Kennissen vonden hem dood op zijn kamer toen hij niet verscheen bij het ontbijt. Scalia is 79 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl